Svet

Zelenski: Ukrajina će 9. maja proslavljati Dan Evrope

Odluka je doneta "kako bi se ojačalo jedinstvo naroda Evrope", kao i da bi se "obezbedio mir, bezbednost i stabilnost na evropskom kontinentu", navodi se u ukazu predsednika Ukrajine
Zelenski: Ukrajina će 9. maja proslavljati Dan Evrope© Tanjug/Yves Herman/Pool via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz na osnovu kojeg će u toj državi 9. maja biti obeležavan Dan Evrope.

"Shvatajući evropski identitet ukrajinskog naroda odlučujem da u Ukrajini ustanovim Dan Evrope, koji će se obeležavati 9. maja svake godine, zajedno sa zemljama Evropske unije", navodi se u ukazu, prenose "RIA Novosti".

Napominje se da je odluka doneta "kako bi se ojačalo jedinstvo naroda Evrope", kao i da bi se "obezbedio mir, bezbednost i stabilnost na evropskom kontinentu".

Zelenski je takođe parlamentu, Vrhovnoj radi, uputio predlog da 8. maj bude proglašen Danom sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

Ukrajina od 2015. obeležava Dan sećanja i primirja – 8. maj. Time se zemlja zapravo pridružila tradiciji proslavljanja pobede nad nacističkom Nemačkom po zapadnoevropskom modelu. Dan pobede, 9. maj, ostao je praznik, ali su glavni zvanični događaji na državnom nivou pomereni na 8. maj.

image