Svet

Estonske vlasti upozoravaju: Biće oštre kazne za isticanje proruskih simbola na Dan pobede

Prekršioci mogu da očekuju novčanu kaznu do 1.200 evra, ili čak zatvorsku kaznu
Estonske vlasti upozoravaju: Biće oštre kazne za isticanje proruskih simbola na Dan pobedewww.globallookpress.com © Sergei Stepanov/Xinhua

Nošenje sovjetske zastave ili bilo kog drugog simbola koji vlasti smatraju uvredljivim moglo bi skupo koštati Estonce na Dan pobede, upozorila je lokalna policija.

Svi skupovi koji bi se mogli protumačiti kao "podrška" Rusiji i Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini takođe su zabranjeni.

Potpukovnik Odeljenja policije i granične zaštite u prefekturi Pihja Elena Mirošničenko rekla je za medijsku kuću "Postimpes" da je ljudima dozvoljeno da 9. maja polažu cveće na grobove i spomenike junacima iz Drugog svetskog rata, ali da ne bi trebalo da nose "bilo kakve simbole".

Ona je podsetila javnost da su svi skupovi na kojima se pojavljuju ruske ili sovjetske zastave, kao i zastave ruskih republika u Donbasu, strogo zabranjeni. Takođe su zabranjene bilo kakve zastave ili plakati ukrašeni latiničnim slovima "Z" i "V", koji su postali nezvanični simboli SVO.

Mirošničenko je naglasio da policija neće "upuštati ni u kakve rasprave" sa pojedincima za koje se utvrdi da su prekršili ova pravila. Prekršioci mogu očekivati novčanu kaznu do 1.200 evra, ili čak zatvorsku kaznu.

Ona je napomenula i da estonske snage bezbednosti pažljivo prate aktivnosti na društvenim mrežama uoči Dana pobede, a Estonce je savetovala da "razmisle šta šalju" pre nego što podele bilo kakvu čestitku.

Krajem prošlog meseca vlasti u još jednoj bivšoj sovjetskoj republici, Moldaviji, upozorile su javnost da ne prikazuju lente Sv. Đorđa, koje su u protekle dve decenije postale simbol proslave 9. maja u Rusiji.

Premijer Moldavije Dorin Rečean je istakao da će onima koji krše ovu zabranu uslediti kazna. Moldavski parlament je takođe zabranio isticanje lente Sv. Đorđa, kao i latinična slova "Z" i "V".

Prema pisanju moldavskih medija, više od 300 ljudi kažnjeno je zbog nošenja lente prošle godine.

Podsećamo da je Administrativni sud u Berlinu ukinuo zabranu nošenja zastave Ruske Federacije 8. i 9. maja u nemačkoj prestonici. 

Prethodnih dana, isti sud je u istom periodu dozvolio korišćenje ukrajinskih zastava, nakon čega je usledila oštra reakcija Moskve.

image