Svet

Ruski diplomata proteran iz Estonije

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije smatra da je aktivnost ruskog diplomate bila suprotna Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima i on mora da napusti Estoniju najkasnije do 29. marta
Ruski diplomata proteran iz Estonije© AP Photo/Pavel Golovkin

Ministarstvo spoljnih poslova Estonije uručilo je diplomatsku notu otpravniku poslova ruske ambasade u Talinu u kojoj se navodi da je službenik ruske ambasade sa diplomatskim statusom proglašen "personom non grata", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije.

Kako se navodi, Ministarstvo spoljnih poslova Estonije smatra da je aktivnost ruskog diplomate bila suprotna Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima i da on mora da napusti Estoniju najkasnije do 29. marta, prenosi "Interfaks".

Ruski diplomata je, kako tvrdi estonsko ministarstvo, "direktno i aktivno učestvovao u podrivanju bezbednosti i ustavnog poretka Estonije, šireći propagandu koja opravdava vojna dejstva Rusije i bio angažovan u stvaranju raskola u estonskom društvu".

Podsećamo da je Estonija, zajedno sa drugim baltičkim državama, jedna od najtvrdokornijih pristalica Ukrajine u sukobu sa Rusijom a estonska premijerka Kaja Kalas je čak predložila da se celokupno stanovništvo Rusije "prevaspita" kako bi se iskorenili svi tragovi "imperijalističkih snova", tvrdeći da će se u suprotnom, sa ili bez predsednika Vladimira Putina na čelu, "istorija ponoviti" i Evropa nikada neće biti bezbedna.

image