Srbija i Balkan

Srpska lista sa Lajčakom: Umesto dijalogom, Kurti se služi nasiljem i svakog dana maltretira Srbe

Srpska lista ukazala je na činjenicu da su izbori na koje je izašlo svega 0,02 odsto Srba ogolili nameru Aljbina Kurtija da okupira sever KiM
Srpska lista sa Lajčakom: Umesto dijalogom, Kurti se služi nasiljem i svakog dana maltretira Srbe© Танјуг/Дописништво КиМ

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da su se Srbi sa severa Kosova i Metohije danas sastali sa specijalnim izaslanikom EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i da su ga obavestili o problemima i represiji koju premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sprovodi nad Srbima.

"Upravo smo imali sastanak sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, očekujte saopštenje kojim će se oglasiti Srpska lista. Preneli smo sve probleme s kojima se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji, a posebno smo mu spomenuli represiju koju sprovodi Aljbin Kurti nad srpskim građanima, posebno na severu", rekao je Simić novinarima posle sastanka sa Lajčakom.

U saopštenju Srpske liste izražena je zabrinutost zbog jasne namere da se umesto kroz dijalog otvorena pitanja rešavaju jednostranim potezima Prištine i institucionalnim nasiljem kroz zloupotrebu institucija i do zuba naoružanih specijalnih jedinica koji svakoga dana maltretiraju srpske građane, pa čak i pucaju u njih bez ikakvog povoda.

"Po pitanju otimanja srpske zemlje od srpskih domaćina u opštinama Zubin Potok i Leposavić upozorili smo da je to protivpravni proces i da će se građani, zajedno sa vlasnicima nepokretnosti suprotstaviti svim demokratskim sredstvima ovim razbojničkim potezima Prištine", navela je Srpska lista.

Ističu da Srpska lista, kao i čitav srpski narod, ne priznaje rezultate izbora na koje je izašlo 0,02 odsto Srba, kao i da su oni plod nelegalnih, nelegitimnih i nedemokratskih procesa, koji su ogolili nameru Kurtija da okupira sever, a da je Srbija, za razliku od njega, zaiteresovana da se sačuva mir, ali i srpski narod na ovim prostorima.

"Ponovili smo da je odluka srpskog naroda da se napuste institucije i ne učestvuje na ovim lažnim izborima, kao i da se niko od Srba na severu neće vratiti u institucije dok se ne formira Zajednica srpskih opština u skladu sa dogovorima iz 2013. i 2015. godine u Briselu, i povuku sve specijalne jedinice sa severa Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Lajčak: Ili imamo normalizaciju ili konfrontaciju

Visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak završio je posetu Kosovu i Metohiji sastankom sa predstavnicima opozicije i poručio da "gde postoji volja, tamo postoji i put".

Lajčak se na kraju posete, posle sastanka sa Srpskom listom, sastao sa predstavnicima opozicionih stranaka na severu KiM, Aleksandrom Arsenijevićem iz Građanske inicijative "Srpski opstanak" i Aleksandrom Jablanovićem iz Partije kosovskih Srba.

"Za mene je bilo jako bitno da provedem vreme ovde i da razgovaram sa ljudima na severu, da dobijem autentičan utisak o tome kakvo je stanje, koji su problemi, šta možemo da očekujemo. Kao što sam rekao, ili imamo normalizaciju ili konfrontaciju, ne možemo da imamo i jedno i drugo istovremeno", rekao je Lajčak dodajući da je za njega odgovor jasan.

On je naveo da je potrebno 100 odsto se fokusirati na normalizaciju i ne dozvoliti da dođe do konfrontacije.

"Zato su ti susreti koje sam imao bili jako korisni za mene, jako bitni. Iako naravno dobijam svakodnevno informacije od mojih ljudi, ipak je drugačije kada čovek može da postavi pitanja, da čuje odgovore, da vidi reakcije", istakao je Lajčak.

Visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine demantovao je navode da je u Prištinu doneo evropski plan za ZSO kao i da se sastao sa novoizabranim gradonačelnicima na severu KiM.

Komentarisao je i izbore održane 23. aprila.

"Što se tiče procesa, vi znate kakav je stav EU. Mi smo rekli da je proces legalan, ali ne daje odgovore na pitanja i sigurno ne predstavlja političko i dugoročne rešenje za situaciju, a to mora da se postigne samo kroz politiki sporazum", istakao je Lajčak.

Poseta je, kaže, ispunila njegova očekivanja i dolazi sa novim informacijama u Beograd, a zatim i Brisel.

"Bilo bi naivno očekivati da imamo zajednički stav od samog početka. Sada treba da sednemo da započnemo posao i da se dogovorimo, da približimo stavove jedne i druge strane, i naravno, zajednička platforma treba da budu i prethodni sporazumi i evropski model, tako da, gde postoji volja tamo postoji i put", zaključio je Lajčak.

image