Srbija i Balkan

Određen pritvor za pripadnike "balkanskog kartela"

U Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal 11 osumnjičenih se branilo ćutanjem
Određen pritvor za pripadnike "balkanskog kartela"© Printscreen MUP

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za 13 pripadnika organizovane kriminalne grupe, takozvanog balkanskog kartela, koji se sumnjiče da su učestvovali u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina.

Pritvor im je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, navodi se u saopštenju ovog suda.

Naredbom o sprovođenju istrage Javnog tužilaštva za organizovani kriminal osumnjičenom Miroslavu Starčeviću je stavljeno na teret izvršenje tri krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Osumnjičenom Mladenu Lazareviću je stavljeno na teret izvršenje dva krivična dela - neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a osumnjičenima Milošu Jovanoviću, Draganu Đorđeviću, Milanu Mitiću, Draganu Nikoliću, Ivanu Cvetkoviću, Radisavu Radoviću, Gligoriju Peljeviću, Milošu Radosavljeviću, Mirku Pavloviću, Vladanu Saldu i Ljubiši Lindu stavljeno je na teret izvršenje po jednog krivičnog dela i to neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Kako je ranije saopštilo Javno tužilaštvo za organizovani kriminal naredbom o sprovođenju istrage, obuhvaćeno je još sedam osoba koje nisu lišene slobode.
Od toga dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Peruu Zoran Jakšić, a Deniz Mihajlović nalazi u pritvoru po rešenju Kraljevine Holandije, dok se Aleksandar Ilić nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu.
Četiri lica nalaze se u bekstvu.

Na saslušanju u tužilaštvu 11 osumnjičenih je iskoristilo zakonsko pravo i branilo se ćutanjem, a odbranu su izneli osumnjičeni Ljubiša Lindo i Radisav Radović koji su negirali krivicu.

Prilikom pretresa stanova i drugih objekata čiji su osumnjičeni vlasnici ili korisnici pronađena je velika količina novca na različitim lokacijama.

Samo kod jednog osumnjičenog, Vladana Solda, koji ima prebivalište na adresi gde je lišen slobode u mestu Žitište, pronađen je novac sakriven u buradima u iznosu od tri miliona evra u različitim apoenima.

Pored navedenog, prilikom pretresa jednog od stanova koji su koristili osumnjičeni na teritoriji grada Niša, pronađena je veća količina oružja i eksplozivnih naprava. S obzirom da je u toku veštačenje zaplenjenog oružja, u narednom periodu će se izjašnjavati na okolnosti koje se odnose na ilegalno posedovanje oružja.

Pored novca i oružja, oduzeti su skupoceni satovi i nakit kao i vozila.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo sve račune, sefove, svu pokretnu i nepokretnu imovinu - stanove, kuće i vozila osumnjičenih lica.

Akcija koja je uspešno sprovedena na teritoriji Srbije izvršena je i u saradnji sa Europolom, Eurojust-om i Pariskim tribunalom odnosno Odeljenjem zaduženim za borbu protiv organizovanog, finansijskog i sajber kriminala "Junalco", u kojoj su prukupljani krucijalni dokazi sa Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i drugi dokazi koji su neophodni za postupanje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a čime je razbijen ovaj "balkanski kartel".

image
VV inauguration
banner