Srbija i Balkan

Vanredno obraćanje MUP-a: Uklonjen najveći narko kartel na Balkanu

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije
Vanredno obraćanje MUP-a: Uklonjen najveći narko kartel na BalkanuGetty © Sandy Huffaker / Getty Images

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Ninoslav Cmolić saopštio je danas da su uhapšene vođe kriminalne organizacije M.S. i M.L, ali i i još 11 osoba za koje se sumnja da su bile vođe nezavisnih ćelija ovog kartela.

Oni su lišeni slobode u Beogradu, Subotici i Zrenjaninu, a istraga je i dalje u toku.

"Srbija je još jednom uspešnom akcijom pokazala da je snažan međunarodni partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala. Pripadnici MUP, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uz koordinaciju Europola, uhapsili su 13 lica, pripadnika organizovane kriminalne grupe sastavljene od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale kao balkanski kartel. Veruje se da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljki kokaina iz Kolumbije, Ekvadora, Brazila, ali i preko zapadne Afrike. Ova akcija uklonila je najveću organizaciju za trgovinu drogom", naveo je Cmolić na vanrednoj konferenciji za medije Ministarstva unutrašnjih poslova

Pronađena je i veća količina novca i oružja na 20 pretresanih lokacija. U saradnji sa Europolom, Srbija je uspela da identifikuje ključne mete na svojoj teritoriji i mapira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta.

Načelnik je naveo da je u akciji ključna bila Skaj aplikacija.

"Ova akcija se vodi od 2021. godine, od kada je preuzeta aplikacija, vodi se u tajnosti, do današnjeg dana, dana realizacije", dodaje Cmolić.

Istakao je da je ovaj kartel, verovatno i najveći na Balkanu, funkcionisao zasebno, kao i da će istraga utvrditi da li je bio povezan sa drugim klanovima.

"Ovo je jedan od najvećih, ako ne i najveći narko kartel na Balkanu. Sve zaplene su se desile van teritorije Srbije iz prostog razloga što su delovali van Srbije. Radi se o drugim evropskim državama koje su cilj istovara kokaina. Srbija nije bila interesantna za tolike količine kokaina", dodao je načelnik UKP.

Zaplenjeno je pet tona kokaina na Arubi, 1,2 tone kokaina u Belgiji, 743 kilograma u Holandiji.

Cmolić je, odgovarajući na pitanja novinara, naveo da je ogroman odziv stanovništva za predaju oružja, a da je, zaključno sa današnjim danom, predato više od 8.000 komada oružja, i da se ta brojka svakoga dana povećava.

Velika akcija srpske policije

U velikoj policijskoj akciji "Izi" uhapšena je balkanska kriminalna grupa, deo velikog narko-kartela. Oni se sumnjiče da su u periodu od nekoliko poslednjih godina prokrijumčarili sedam tona kokaina.

Akcija je sprovedena u najvećoj tajnosti u saradnji sa policijama Holandije i Belgije, uz koordinaciju Evropola.

Uhapšena su lica koja su vođe najvećeg kartela u Evropi, navodi Tanjug.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zakazalo vanrednu konferenciju za novinare u 16 sati kada će biti poznato više detalja o ovoj akciji.

U međuvremenu se oglasilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je saopštilo da je danas uhapšeno 13 osoba na teritoriji Srbije.

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa MUP-ovom službom za borbu protiv droga, Uprave kriminalističke policije nakon višemesečnog predistražnog postupka na teritoriji Beograda, Niša, Lazarevca, Subotice i Zrenjanina danas je uhapšeno 13 osoba i to: M. S., M. L., M. J., D. Đ., M. M., D .N., I. C, R. R., G. P.,M. R, V. S. M. P. i Lj. L, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Jedan od uhapšenih u današnjoj akciji je M. L. čije ime je na suđenju klanu Veljka Belivuka, pomenuo okrivljeni-saradnik Bojan Hrvatin, navodeći da su pripremali njegovo ubistvo, saznaje Tanjug.

Hrvatin je rekao da je on radio logistiku za M.L, odnosno da ga je on pratio jer je grupa planirala njegovo ubistvo.

M.L. se sumnjiči da je bio u grupi "Pink panter", kao i da je učestvovao u pljački zlatare u Dubajiu.

Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

U toku predistražnog postupka prikupljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje "skaj aplikacije" putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država , pre svega, Republike Francuske.

Od sedmoro koji nisu uhapšeni, dve osobe se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Holandije i Perua, jedna osoba je u pritvoru po drugom osnovu u Nišu, a četiri su u bekstvu.

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra.

U toku su pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega biti saslušani.

image
VV inauguration
banner