Svet

Globalna upotreba kokaina dostigla rekordni nivo

Evropa i Severna Amerika ostaju najveća pojedinačna tržišta za kokain, a slede Južna i Centralna Amerika i Karibi
Globalna upotreba kokaina dostigla rekordni nivowww.globallookpress.com © Bodo Schackow

Globalna potražnja za kokainom dostigla je rekordni nivo, a korišćenje ove supstance se brzo oporavilo nakon pandemije kovida, konstatuje se u izveštaju Kancelarije UN objavljenom u četvrtak.

Severna Amerika i Evropa ubedljivo prednjače u potrošnji ove nedozvoljene supstance. Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) saopštila je da je uzgoj koke porastao za 35 odsto između 2021. i 2022. godine.

Kako pokazuju novi podaci, u Zapadnoj i Centralnoj Africi pojavile su se nove linije snabdevanja. Dileri droge su češće koristili međunarodne poštanske usluge kako bi drogu dostavili korisnicima.

Evropa i Severna Amerika ostaju najveća pojedinačna tržišta za kokain, a slede Južna i Centralna Amerika i Karibi.

Upotreba kokaina u Africi i Aziji ostala je i dalje "ograničena". Međutim, Gada Vali iz UN je izjavila da mogućnost širenja tržišta kokaina u ovim regionima predstavlja realnu opasnost.

Podaci o zaplenama sugerišu da je uloga Afrike, posebno Zapadne i Centralne Afrike, kao tranzitne zone kokaina na putu ka evropskim tržištima, značajno porasla od 2019. godine.

Prema ovom izveštaju, i ukupna količina, kao i broj velikih zaplena kokaina, dostigli su rekordne nivoe u Africi tokom 2021.

U izveštaju se tvrdi da je korona virus ozbiljno poremetio tržišta droge, pošto su međunarodna putovanja bila ozbiljno ograničena, a noćni klubovi i barovi zatvoreni.

"Međutim, najnoviji podaci ipak sugerišu da je ovaj pad imao mali uticaj na dugoročne trendove", tvrdi se u izveštaju. Zapravo, "globalna ponuda kokaina dostigla je rekordni nivo."

Ostali podaci pokazuju da je upotreba krek kokaina u porastu u nekoliko zapadnoevropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Belgiju, Francusku i Španiju.

Takođe, u Ukrajini se tržište širilo, ali je od početka sukoba prošlog februara potražnja u ovoj zemlji drastično poremećena.

image