Srbija i Balkan

Završeni pregovori predstavnika poljoprivrednika i Vlade: Odluka večeras, blokade puteva širom zemlje

Poljoprivrednici su blokirali puteve na više mesta širom zemlje, a članovi Udruženja poljoprivrednika "Stig" presekli su Đerdapsku magistralu
Završeni pregovori predstavnika poljoprivrednika i Vlade: Odluka večeras, blokade puteva širom zemlje© Танјуг/Ненад Михајловић

Posle više od pet sati, završeni su pregovori predstavnika poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, javlja reporter Tanjuga ispred Vlade Srbije.

Poljoprivrednici su nakon izlaska iz zgrade Vlade Srbije novinarima rekli da će predloge koji su dobili razmotriti i do 20 časova izaći sa odlukom da li predloge prihvataju ili ne.

Oni nisu govorili detaljnije o tome šta im je u vladi predloženo.

Istovremeno, poljoprivrednici su blokirali puteve na više mesta širom zemlje, piše RTS.

Poljoprivrednici od Vlade Srbije traže da najniža otkupna cena za mleko bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Zahtevaju i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Traže i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om - 100 litara po hektaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

Poslednji zahtev poljoprivrednika je regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

Vlada Srbije je u četvrtak ispunila pojedine zahteve poljoprivrednika i usvojila više izmenjenih uredbi koje se tiču subvencija po grlu stoke, povećanja prelevmana na mlečne proizvode i premija za mleko.

Ipak, u više gradova širom Srbije nastavljene su blokade puteva i protesti poljoprivrednika koji nisu zadovoljni ustupcima Vlade.

Prema informacijama Puteva Srbije, trenutno je obustavljen saobraćaj na putnim deonicama Kraljevo-Trstenik, kod mesta Ratina i Kraljevo- Mataruška Banja, kod mesta Konarevo.

Putevi Srbije navode da će javnost biti blagovremeno obaveštena o normalizaciji saobraćaja.

Savetuju se učesnici u saobraćaju da, zbog svoje bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, poštuju saobraćajne propise i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je u petak za RTS da je sa spiska svih zahteva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve osim davanja od 300 evra po hektaru, što je, kako je istakla, zakonski neizvodljivo.

Poljoprivrednici protestuju i u Novom Sadu. Dugačka kolona traktora parkirana je uz trotoar ispred Novosadskog sajma. Subotički poljoprivrednici jutros su ponovo zatvorili Štrosmajerovu ulicu u centru grada. Traktori će blokirati saobraćajnicu sve do ishoda pregovora u Vladi, u kojima učestvuju i predstavnici subotičkih paora. Članovi Saveza sedam udruženja poljoprivrednika od devet časova blokiraju mehanizacijom četiri putna pravca u Mačvi, dok se pregovori u Vladi ne završe i ne ispune zahtevi.

Prema saopštenju JP "Putevi Srbije" u 11.25 sati, na izlazu iz Pančeva na snazi je trenutno obustava saobraćaja. Javnost će biti blagovremeno obaveštena o normalizaciji saobraćaja na navedenom putnom pravcu.

Saobraćaj je obustavljen na putu Zrenjanin - Beograd, u mestu Čenta, putu Novi Sad - Zrenjanin, kod mesta Aradac i na putu Kikinda - Bašaid, kod mesta Bašaid, kao i na putu Preljina - Mrčajevci, u mestu Mrčajevci.

Obustavljen saobraćaj na Đerdapskoj magistrali

Dok u Vladi Srbije traju pregovori, članovi Udruženja poljoprivrednika "Stig" blokirali su Đerdapsku magistralu.

Ratari čija su udruženja potpisnici saveza koji okuplja sedam udruženja poljoprivrednika u Srbiji, na sastanku su u Vladi Srbije, ali kažu da blokade neće biti prekinute dok se ne postigne dogovor.

To znači da će, kao i juče, svi koji su planirali da se isključe sa auto-puta na petlji Požarevac morati da produže do Velike Plane, a onda lokalnim putevima da se vrate na Đerdapsku magistralu i obrnuto u suprotnom smeru.

Blokiran je i alternativni pravac preko Male Krsne, Osipaonice i Ljubičevskog mosta. Ostavljena je samo traka za vozila Hitne pomoći i za one koji imaju zakazano kod lekara u drugim gradovima.

Na pola puta između Požarevca i naplate rampe Požarevac dogodio se i manji incident kada je vozač kombija pokušao da prođe bez dozvole, zbog čega je došlo do međusobnog vređanja sa jednim od učesnika protesta.

Policija je intervenisala i lica su privedena u PU Požarevac radi utvrđivanja odgovornosti. Obavešten je tužilac i procedura je u toku.

image