Srbija i Balkan

Pokrenuta istraga protiv streljane u kojoj je K.K. vežbao gađanje sa ocem

VJT u Beogradu formiralo je poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba "Partizan"
Pokrenuta istraga protiv streljane u kojoj je K.K. vežbao gađanje sa ocemwww.globallookpress.com © Markiian Lyseiko

Više javno tužilaštvo u Beogradu istražuje i odgovornost streljane u kojoj su gađanje vežbali V. K. (48) i njegov trnaestogodišnji sin koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio radnika obezbeđenja i osmoro učenika, a ranio nastavnicu škole i šestoro učenika, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo.

VJT u Beogradu  formiralo je poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba "Partizan" i dalo nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja, saznaje "Blic".

Potrebno je da se utvrdi i koliko su puta V. K. i njegov sin koristili usluge streljane, da li je dečak dolazio sam, ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja lekarskog uverenja za korišćenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta.

Takođe, potrebno je da se utvrdi da li je Streljački klub "Partizan" deo Streljačkog saveza Srbije i ukoliko jeste, onda da se predstavnik Saveza izjasni o svim okolnostima koje su mu poznate u vezi sa radom ovog streljačkog kluba, tako i o radu streljačkih klubova na teritoriji Republike Srbije.

Savez treba da se izjasni i da li poseduje akte kojima se klubovima i članovima Saveza utvrđuju posebne obaveze i ograničenja u postupanju u okviru rada i pružanja usluga.

Zatraženo je, pored ostalog, da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je V. K. dato odobrenje nadležnog organa, po kom utvrđenom opravdanom razlogu Zakona o oružju i municiji mu je dato odobrenje.

Proverava se i koja je zdravstvena ustanova izdala V. K. uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ cenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji, kada je doneo odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

image