Srbija i Balkan

"Roditeljima nelečenog dečaka": Majka ubijene devojčice u "Ribnikaru" napisala otvoreno pismo

Majka jedne od ubijenih devojčica u tragediji u OŠ "Vladislav Ribnikar" napisala je otvoreno pismo obraćajući se roditeljima dečaka K.K. koji je usmrtio osam učenika i čuvara škole
"Roditeljima nelečenog dečaka": Majka ubijene devojčice u "Ribnikaru" napisala otvoreno pismo© TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/ bg

Prošlo je 20 dana od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je učenik sedmog razreda u školu došao sa dva pištolja i četiri Molotovljeva koktela. On je sa vrata pucao u školskog čuvara, a potom u devojčice koje su dežurale u hodniku.

Nakon toga je ušao u svoj razred gde je pucao na nastavnicu istorije i svoje školske drugove. Pucnjava je trajala svega nekoliko minuta, a za to vreme je K.K. ubio osmoro učenika i čuvara škole.

Istraga je pokazala da je učenik imao plan koji je smišljao mesec dana i spisak osoba koje je hteo da ubije, a mnoga druga pitanja još nisu rešena. Javnost traži odgovor na pitanje ko je načinio propust koji je doveo do nezapamćene tragedije u Srbiji, ali i na celom Balkanu.

Majka jedne od ubijene učenice Nina Borović Kobiljski obratila se javno roditeljima učenika K.K. pod naslovom "Roditeljima nelečenog dečaka".

Ona je u javnoj objavi na Fejsbuku napisala pismo roditeljima u kojem je navela da je u pitanju bilo izuzetno odeljenje 7/2 sastavljeno od odličnih đaka.

Podsetila je kako su zajedno išli na jezički kampu u Francusku i da su roditelji gledali snimke kako zajedno pevaju pored kamina, igraju karte i smeju se u sobama do kasno u noć.

Dodaje da su roditelji puni zahvalnosti zvali razrednog starešinu da mu zahvale što je K.K. lepo prihvaćen u novom odeljenju u koje je tražio da bude prebačen.

"Bilo im je prelepo, ali im je istovremeno bilo čudno zašto jedno dete svih 7 dana spava sklupčano na fotelji, umesto u krevetu, iako mu je na raspolaganju cela dvokrevetna soba? Da li znate da je tom detetu bila neophodna pomoć i vas roditelja i stručnih lica", pitala je majka.

Dodaje i pitanja koja će doživotno moriti roditelje koji su izgubili decu: zašto mu niste pomogli.

"Zašto ste ga obučavali u streljani i kod njega razvijali i gajili tako jezive veštine pucanja i ubijanja, dok smo mi našu decu vodili na časove umetnosti i sporta", upitala je ona.

Majka napominje da javno mnjenje traži smisao, razlog da se ovakav zločin obrazloži i shvati kako je do njega došlo, te da je potrebno da roditelji K.K. postanu svesni svoje uloge u tragediji.

"Izvinjavam se, desilo se na najpogubniji mogući način ali od strane vašeg deteta prema našoj deci. Da li ste svesni činjenice da preživeli i ranjeni dobijaju životne pretnje iz celog sveta jer će 'neko završiti ono što je započeto', u bolesnom ubeđenju o zadovoljenju pravde za 'maltretiranog' dečaka", napominje ona.

Prema njenim rečima, deca iz odeljenja su naivno prihvatila novog učenika, pružila mu ruku prijateljstva i napominje da nije u pitanju samo lična tragedija, nego kolektivna, jer su stradala izuzetna deca koja su bila na pravom putu da postanu sjajni ljudi.

"Sve drugo je bilo na vama, koji ste za njega odgovorni i stručnim službama, koje su morale da zadrže objektivnost onda kada nastupi roditeljska slabost. Znate, 21. vek je nažalost vek bez srama....ne bi trebalo da je u ovom veku bila sramota potražiti svu stručnu raspoloživu pomoć današnjice", kaže Kobiljski.

Na kraju poručuje: "I dalje se molimo za spasenje vaših duša, ali bez priznanja, nema ni pokajanja".

Podsetimo, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi sa događajem u OŠ "Vladimir Ribnikar" kako bi se utvrdilo da li se u radnjama M.K. – majke maloletnog K.K. stiču elementi krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl. 193 Krivičnog zakonika.

image
VV inauguration
banner