Srbija i Balkan

Južnokorejski "kralj kriptovaluta" ostaje u pritvoru u Crnoj Gori

Viši sud u Podgorici je ukinuo odluku Osnovnog suda o prihvatanju garancije od po 400.000 evra
Južnokorejski "kralj kriptovaluta"  ostaje u pritvoru u Crnoj Gori© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Dvojica državljana Južne Koreje Kvon Do, poznat kao "kralj kriptovaluta" i njegov saradnik Hon Čang Jun, za kojima je raspisana međunarodna poternica zbog prevare od 40 milijardi dolara, a u Crnoj Gori su uhapšeni zbog falsifikovanja isprava, ostaće u pritvoru u Crnoj Gori.

Naime, Viši sud u Podgorici ukinuo je odluku Osnovnog suda o prihvatanju jemstva od po 400.000 evra za garanciju njihovog prisustva u krivičnom postupku a sledeće ročište je zakazano za 16. jun, navodi RTCG.

Kvon je na glavnom pretresu 11. maja rekao da u suvlasništvu sa suprugom ima stan u Seulu u Južnoj Koreji, čiju vrednost procenjuje na oko tri miliona evra, dok za ostalu imovinu nije znao vrednost jer se "ne nalazi na berzi", prenosi RTCG.

Čang Jun Han je rekao da ima stan u Srbiji, čiju vrednost je procenio na oko dva miliona evra i stan u Seulu, čiju vrednost nije naveo.

"Kupoprodajni ugovor za stan u Srbiji zaključio sam u oktobru prošle godine. Svoju ukupnu imovnu vrednost procenjujem na oko pet miliona evra", rekao je on.

Crnogorsko tužilaštvo 18. maja je uložilo žalbu na odluku Osnovnog suda da odobri kauciju za pritvorenog južnokorejskog državljanina Kvon Doa i njegovog saradnika Han Čan Juna nakon optužbi da su putovali sa lažnim pasošima.

Oni su uhapšeni tokom marta, dok su sa podgoričkog aerodroma pokušavali privatnim avionom da odlete u Dubai.

Ministar pravde Marko Kovač 29. marta je izjavio da ekstradiciju uhapšenih zahtevaju Južna Koreja, ali i Sjedinjene Američke Države.

Do Kvon je u bekstvu od kada je kriptovaluta njegove kompanije "Teraform labs" sa sedištem u Singapuru propala 2022. godine. Kolaps je izazvao krah bez presedana na kripto tržištima i zahvatio mnoge od vodećih igrača u industriji. Kvon je optužen je za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji. 

image