Srbija i Balkan

Počela kontrola u prevozu: Šapić obećava aplikaciju do kraja meseca

Danas se kazne nisu izdavale, već su građani samo dobijali usmene opomene
Počela kontrola u prevozu: Šapić obećava aplikaciju do kraja meseca© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju saopštio je da su komunalni milicioneri prisutni u vozilima javnog prevoza, u skladu sa svojim mogućnostima, odnosno prethodno utvrđenom rasporedu i raspoloživom broju patrola, a da je akcenat stavljen na preventivnom delovanju.

"Dosadašnje kontrole protekle su bez incidenata i problema, a većina građana dobro je upoznata sa načinom korišćenja novog sistema naplate prevoza", navedeno je u pisanom odgovoru na pitanja Tanjuga u vezi sa kontrolom karata u gradskom prevozu.

Naglasili su da će se broj angažovanih patrola, lokacije kao i učestalost vršenja kontrola u vozilima javnog prevoza menjati u zavisnosti od rezultata analize koja će biti vršena u narednom periodu.

"Takođe, imajući u vidu da će, po sprovedenom konkursu za prijem u radni odnos, biti značajno povećan broj 'Belih', isti će, u skladu sa potrebama i procenama, biti angažovani i na vršenju kontrola u vozilima javnog prevoza putnika", navode iz Sekretarijata.

Dodali su da komunalni milicioneri - "Beli", prilikom vršenja kontrole postupaju u skladu sa nadležnostima utvrđenim Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda kojom je propisano da kontrolu putnika obavlja kontrolor ili drugo ovlašćeno lice.

"Ukoliko putnik ne poseduje važeću kartu, dužan je da pruži podatke o svom identitetu, na osnovu čega se izdaje prekršajni nalog kojim se izriče novčana kazna u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara. Svi komunalni milicioneri u vozilima javnog prevoza, kao i u svim ostalim slučajevima kontrole komunalnog reda, postupaju u službenim uniformama sa oznakom Beli", istakli su iz Sekretarijata.

Podsećamo da je danas je u beogradskom javnom prevozu počela kontrola novog sistema za naplatu karata, "Beograd plus", a kontrolu vrši komunalna policija, takozvani "BELI".

Danas se kazne nisu izdavale, već su građani samo dobijali usmene opomene. Kazna iznosi 5.000 dinara, prenele su "Večernje novosti".

Putnici više ne koriste "beogradske kartice", već se karte plaćaju putem SMS poruke, a karta se može kupiti i u papirnoj formi.

Aplikacija do kraja meseca

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da se nada da će novi sistem naplate karata biti dopunjen aplikacijom do kraja ovog meseca, na osnovu koje će građani, putem dži-pi-es sistema, moći da dobiju tačnu informaciju gde se nalazi koje vozilo, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

"Mi danas nemamo dži-pi-es, jer nam iz "Kentkarta" nisu dali šifre za opremu koju je grad platio. Dakle, trenutno ljudi ne mogu da prate autobuse, jer i taj takav njihov stari sistem koji smo platili ne možemo da koristimo. Zato radimo novu nabavku. Ugrađujemo novi sistem i dobra strana svega je što će novi sistem biti daleko kvalitetniji od prethodnog", naveo je Šapić. 

Kako je navedeno u saopštenju, ovom aplikacijom će moći i da se plati karta i to putem kreditne kartice ili SMS-a.

Kako se kupuju karte

SMS poruka se šalje na broj telefona 9011. U tekst poruke je potrebno upisati "tekst karte", odnosno ono što želite da kupujete. Na primer, ako želite vremensku kartu koja važi 90 minuta u zoni A, ukucajte "A90" i pošaljite na broj 9011.

Vremenska karta:
Zona A - Cena 50 dinara, tekst karte u SMS poruci je A90.
Zona B - Cena 50 dinara, tekst karte u SMS poruci je B90.
Zona C (A+B) - Cena 100 dinara, tekst karte u SMS poruci je C90.

Dnevna karta:

Zona A - Cena 120 dinara, tekst karte u SMS poruci je A1.
Zona B - Cena 120 dinara, tekst karte u SMS poruci je B1.
Zona C (A+B) - Cena 150 dinara, tekst karte u SMS poruci C1.

Nedeljna karta:

Zona A - Cena 800 dinara, tekst karte u SMS poruci je A7.
Zona B - Cena 800 dinara, tekst karte u SMS poruci je B7.
Zona C (A+B) - Cena 1000 dinara, tekst karte u SMS poruci je C7.

Mesečna karta:

Zona A - cena 2200 dinara, tekst karte u SMS poruci je A30.
Zona B - Cena 2200 dinara, tekst karte u poruci je B30.
Zona C (A+B) - Cena 3300 dinara, tekst karte u poruci je C30.
Zona A je Novi Beograd, Zemun, Stari grad, Savski venac, Voždovac, Čukarica, Vračar, Rakovica, Palilula, Zvezdara, Surčin, Grocka (severno od puta 347 Vrčin-Zaklopača). Zona B je Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Grocka (južno od puta 347 Vrčin-Zaklopača).

image