Srbija i Balkan

Startuje novi sistem naplate gradskog prevoza: Počinje sa radom "Beograd plus"

Od sutra će u Beogradu biti postavljene table sa informacijama na koji sve način može da se kupi karta na autobuskim stanicama
Startuje novi sistem naplate gradskog prevoza: Počinje sa radom "Beograd plus"© TANJUG/ BEOINFO/ bg

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je novi sistem naplate karata u javnom prevozu, a karte će moći da se kupe u papirnoj formi i putem SMS poruka na 9011 preko svih operatera.

Šapić je objasnio da su nabavljene karte u papirnoj formi i da su obezbeđena prodajna mesta koja će biti istaknuta na sajtu grada i GSP-a.

Prema njegovim rečima, od sutra će biti postavljene table sa informacijama na koji sve način može da se kupi karta na autobuskim stanicama.

Šapić je kazao da će kompletan sistem praćenja javnog prevoza biti gotov u roku od mesec dana.

"Novi sistem javnog prevoza zvaće se Beograd plus", rekao je Šapić i dodao da će grad prvi put posle 12 godina imati potpunu kontrolu nad novcem i podacima u vezi sa javnim gradskim prevozom.

Cena mesečne karte za gradsku A zonu snižena je na 2.200 dinara, a za zonu C koja obuhvata i rubne opštine koštaće 3.300 dinara.

"Noćni prevoz od ponoći do 4 ujutru će biti besplatan", rekao je gradonačelnik. Šapić je na konferenciji za novinare podsetio da je pre mesec dana doneta odluka da se raskine ugovor sa kompanijom "Kentkart".

Šapić je rekao i da će svi moći da zamene svoje stare godišnje karte.

Ko ima mesečnu kartu do kraja maja, neće morati da je zameni

"Svi koji imaju godišnje karte neka dođu u naše filijale i tamo će im biti data druga godišnja karta, da donesu dokaz o uplati. A oni koji imaju mesečnu, ona će važiti do kraja maja, a od juna će moći da uzmu novu", rekao je Šapić.

On je istakao i da svako ko je kupio mesečnu kartu, njemu će važiti do kraja meseca, ne mora da je validira. Ko je kupio dopunu, može da je zameni.

Dodao je da, što se kontrole tiče, nikakvih izbacivanja iz autobusa neće biti, niti bilo kakvih neprijatnosti kao do sada.

"Beli će biti jedini koji će moći da vrše kontrolu i naplatu, neće biti represivnih mera, izbacivanja... On će moći da vam izda kaznenu kartu, koju ne plaćate na licu mesta, imaćete rok da je platite", rekao je Šapić.

Kako je rekao, ideja nije da Beli budu represivan aparat.

"Na početku će tolerancija biti malo veća, dok sistem ne zaživi. Kaznena karta će biti 5.000 dinara, ako je platite za 7 dana onda je 2.500 dinara", rekao je Šapić.

Na prodajnim mestima građani će moći da kupe papirnu kartu, na tim mestima će povlašćene kategorije moći da kupe povlašćenu kartu uz podnet dokaz da pripadaju toj kategoriji. I u toku leta ćete moći da se kupi papirna verzija karte praktično na svakom kiosku.

"Za starije od 65 godina smo spremili doživotnu karticu, u svim gradskim službama će postojati posebne prostorije gde će stariji moći da odu da izvade tu kartu i neće morati da vade novu", rekao je on.

Stranci će, kako je rekao gradonačelnik Beograda, morati za sada da kupuju karte na prodajnim mestima.

"Kada bude aplikacija, moći će i tako. Biće čitav paket koji će da obuhvata tu aplikaciju, rekli su mi da će to biti najkasnije za dva meseca", rekao je Šapić.

image
VV inauguration
banner