Srbija i Balkan

Usijanje pred izbore u Crnoj Gori: Otkud Južnokorejac u kampanji

U Podgorici će danas vanredno zasedati Veće za nacionalnu bezbednost, sve zbog uhapšenog južnokorejskog kralja kripto valuta koji je napravio pometnju pred parlamentarne izbore
Usijanje pred izbore u Crnoj Gori: Otkud Južnokorejac u kampanji© R.R./ATAImages

Predizborne kampanje u Crnoj Gori prethodnih decenija bile su sve samo ne dosadne. Kulminacija se ipak desila pred parlamentarne izbore 2016. godine kada su uoči glasanja uhapšeni navodni teroristi, koji su tobože planirali atentat na Mila Đukanovića praćkama, a o čemu je govorio svedok saradnik Saša Sinđelić, a sve su navodno finansirali zajedno Rusi, Mosad i zapadne službe.

Trenutna predizborna kampanja bila bi neuobičajeno dosadna da se u nju iznenada nije umešao Južnokorejac Do Kvon. U pitanju je čovek koji je bio kralj kripto valuta, sve dok nije učestvovao u velikoj proneveri 40 milijardi dolara zbog čega je dospeo na crvenu Interpolovu poternicu. 

Uspeo je Do Kvon da prevari policije širom sveta i da se uspešno krije sve dok u martu ove godine nije stigao na podgorički aerodrom. Tamo ga je prepoznala crnogorska policija koja ga je uhapsila. 

Za Do Kvona bi verovatno svi i zaboravili, jer se njegovo izručenje koje traže i Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države oteglo, da nije u nedelji pred izbore navodno poslao pismo na više adresa.

O tome da je dobio pismo i pročitao ga javno je govorio samo premijer Dritan Abazović koji je dokument prosledio Specijalnom državnom tužilaštvu koje će odlučiti šta dalje.

Veza sa liderom Pokreta Evropa sad

Iako sadržaj nije objavljen u javnosti, crnogorski mediji su preneli informacije da je Do Kvon u pismu optužio lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića da su sarađivali.

Ovakva informacija uzdrmala je političku scenu u Crnoj Gori jer je Spajić nosilac liste kojoj ankete predviđaju najbolji izborni rezultat.

Spajić je na to reagovao rečima da je lično doprineo da Do Kvon bude uhapšen, te da ga je on identifikovao i prijavio. Međutim, to su demantovali i Abazović i ministar policije Filip Adžić.

Situacija se dodatno zakomplikovala jer je lider Pokreta za promene Nebojša Medojević saopštio da su Spajić i Do Kvon deo organizovanog kriminala, te da je ovaj stranac živeo u Spajićevom stanu u Beogradu, pa čak i da je finansirao izbornu kampanju Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima prošle godine i predsedničkim ove, kao i da je planirao da finansira kampanju za predstojeće parlamentarne izbore.

Uverljivost ovoj teoriji daje činjenica da je Spajić zaista kao ministar planirao uključivanje Crne Gore kao države u blokčejin ekonomske vode i tim povodom u zemlju doveo drugog kripto-genija Vitalika Buterina.

Kao Mik Džeger

Predstavnici koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević i Andrija Mandić zatražili su od drugog lidera Pokreta Evropa sad i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da reaguje na dešavanja.

Abazović je povodom ovog slučaja za danas zakazao hitnu sednicu Veća za nacionalnu bezbednost. Spajić je reagovao ironično navodeći da bi možda trebalo da se uključi i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Niti znam ko je Južnokorejac, niti sam ga u životu sreo, kao on, niti sam tražio da mi šalje pismo. Ali, kad nešto primim, a što ima širi karakter, moja je obaveza bila da obavestim ljude o tome. Nisam nikome ostao u politici dužan, a neću ni njima (PES-u)", poručio je Abazović nakon sednice Veća.

Knežević kao predsednik skupštinskog odbora za bezbednost i odbranu upozorava da je Kvon bio na poternici kada je ušao u Crnu Goru i sretao se sa Spajićem.

"Samo primećujemo da se Do Kvon po Balkanu kretao kao Mik Džeger. Postoje određeni navodi oko finansiranja kampanja i poslovnog odnosa. To pismo nije nikakva tajna, nije zavedeno pod oznakom tajno i interno", dodao je on.

Prema tvrdnjama Kneževića, nacionalna bezbednost države je prilično ugrožena.

Funkcioneri Pokreta Evrope sad tvrde da je afera sa Južnokorejcem naručena, te da su izvršioci "advokat kotorskog klana i par političkih funkcionera iz Crne Gore".

Afera za aferom

Ovo je drugi put da se Spajić našao u nebranom grožđu pred izbore. Ovaj bivši ministar finansija iz vlade Zdravka Krivokapića bio je kandidat za predsednika Crne Gore. Njegova kandidatura je odbijena tik pred predaju prijava, jer je utvrđeno da Spajić poseduje dva državljanstva - Srbije i Crne Gore, što je protivno crnogorskim zakonima.

Iako se Spajić u poslednji čas odrekao srpskog državljanstva, načinjena je velika politička šteta, pa je neplanirano u izbornu trku ušao drugi lider te stranke - Jakov Milatović koji je u drugom krugu glasanja pobedio Mila Đukanovića.

Novi pretres pred Osnovnim Sudom u Podgorici u slučaju Do Kvona zakazan je za 16. jun.

Nakon što taj sud odluči o optužbi za falsifikovanje isprava, zbog čega mu se sudi u Crnoj Gori, biće odlučeno o ekstradicionom postupku, odnosno, kada će i kojoj zemlji, Do Kvon biti izručen, o čemu odlučuje Viši sud.

Ključni dokazi o navodnoj saradnji južnokorejskog begunca i Spajića nalaze se u laptopu kralja kripto valuta. On se sada nalazi u Centru bezbednosti, a slučaj je preuzela Suzana Mugoša, sudija koja je odlučivala i u slučaju "državni udar".

Do tada će već biti održani vanredni parlamentarni izbori koji su zakazani za nedelju, 11. jun. Ostaje da se vidi da li je ova afera naškodila ili doprinela izbornom rezultatu Pokreta Evropa sad.

image