Srbija i Balkan

Zagrevanje pred izbore u CG: Da li će PES odustati od Spajićeve kandidature?

Pokret Evropa sad je zatražio od Izborne komisije da im omogući da predlože drugog kandidata budući da je komisija "politički diskvalifikovala Milojka Spajića"
Zagrevanje pred izbore u CG: Da li će PES odustati od Spajićeve kandidature?www.globallookpress.com © Martin Siepmann

Nakon što je Državna izborna komisija (DIK) odbila kandidaturu lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića za predsednika Crne Gore, iz ovog pokreta traže od Komisije da se izjasni mogu li da predlože drugog predsedničkog kandidata iz svojih redova.

PES je saopštio da su se danas obratili Izbornoj komisiji sa zahtevom za davanje mišljenja o svim pravnim nedoumicama koje ovih dana, kako kažu, opterećuju i stručnu javnost i građane, javlja Tanjug.

"S obzirom na to da je DIK odlukom bez presedana i pravnog uporišta odlučio da politički diskvalifikuje Milojka Spajića, DIK je dužan da da odgovor da li PES može da predloži drugog kandidata iz svojih redova" navodi se u saopštenju PES.

Oni traže i odgovor da li birači koji su podržali kandidaturu Spajića, svoj potpis mogu dati drugom kandidatu.

"Kako se radi o kratkim rokovima za predaju kandidature, od DIK-a se očekuje promptno delovanje i što hitnije davanje mišljenja, budući da se radi o pitanjima koja su od javnog interesa", naveli su iz PES.

Iz ovog pokreta je ranije najavljeno da bi drugi kandidat bio Jakov Milatović, njihov potpredsednik i osnivač. Spajićeva predsednička kandidatura odbijena, jer je utvrđeno da ima prebivalište u drugoj državi - Srbiji.

image