Srbija i Balkan

Tviter protiv Demokratske stranke: Kako je "Srbija protiv nasilja" završila u šabačkoj kafani

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je generalni sekretar DS-a Dušan Kostadinović iskoristio naziv protesta "Srbija protiv nasilja" i registrovao udruženje pod istim nazivom
Tviter protiv Demokratske stranke: Kako je "Srbija protiv nasilja" završila u šabačkoj kafani© Amir Hamzagic/ATAImages

Nezavisni narodni poslanik u Skupštini Srbije Dejan Bulatović, izabran na listi Stranke slobode i pravde čiji je nosilac bila Marinika Tepić, ustvrdio je da je Demokratska stranka (DS) privatizovala proteste "Srbija protiv nasilja", poručivši da su "sve zavese pale".

On je na Tviteru okačio podatke Agencije za privredne registre koji pokazuju da je generalni sekretar DS-a Dušan Kostadinović iskoristio naziv protesta "Srbija protiv nasilja" i registrovao udruženje pod istim nazivom.

"Evo zašto nisam izašao na proteste", napisao je Bulatović.

Uvidom u bazu APR-a vidi se da je udruženje registrovano 5. juna 2023. godine, sa sedištem u Šapcu, a da je njegov zastupnik Kostadinović.

"Politika" tim povodom ukazuje da je udruženje "Srbija protiv nasilja" registrovano na adresi ugostiteljskog objekta "Estrada" u Šapcu, tj. na adresi kafane čiji je Kostadinović vlasnik.

To je izazvalo veliku polemiku na društvenim mrežama, pa su pojedinci ocenili da je Kostadinović preuzeo naziv za svoje udruženje "u dogovoru sa Nebojšom Zelenovićem i Dušanom Petrovićem, bivšim istaknutim funkcionerima Demokratske stranke", i to dok su "građani šetali na protestu".

Na insistiranje nekih korisnika Tvitera da se oglasi predsednik DS-a Zoran Lutovac, usledilo je njegovo obrazloženje da je to učinjeno kako bi se preduhitrili naprednjaci, koji su, kako kaže Lutovac, nameravali da urade istu stvar. 

U odbranu se uključio i "prozvani" Nebojša Zelenović iz stranke Zajedno, potvrđujući tezu Zorana Lutovca.

"Žao mi Milenka (Jovanova). Taman se ponadao mučenik...", napisao je Zelenović. 

Ovakvo objašnjenje, ipak, nekima nije bilo zadovoljavajuće, pa su predsedniku demokrata poručili da je "čekao šest nedelja da ispliva i da pokaže prave namere". 

"Razočarani građani, istorija se ponavlja", navodi se u objavi jednog od najuticajnijih korisnika ove mreže.  

image