Srbija i Balkan

Završen šesti protest "Srbija protiv nasilja"

Protest je počeo oko 18.30 časova ispred Narodne skupštine gde su još jednom ponovili zahteve i poručili da ih treba ispuniti do kraja sledeće nedelje.
Završen šesti protest "Srbija protiv nasilja"© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Šesti protest "Srbija protiv nasilja" završen je večeras formiranjem prstena oko Vlade Srbije.

Učesnici protesta se polako razilaze, a za saobraćaj je prohodan trg Slavija, kao i Trg Nikole Pašića gde je počeo skup, a kako javlja Tanjugov izveštač, vozila i dalje ne mogu da prođu kroz Nemanjinu ulicu i Kneza Miloša.

Protest je počeo oko 18.30 časova ispred Narodne skupštine gde su još jednom ponovili zahteve i poručili da ih treba ispuniti do kraja sledeće nedelje.

Učesnici su potom prošetali Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, odakle su se Beogradskom ulicom uputili ka trgu Slavija i zgradi Vlade Srbije oko koje su napravili prsten.

Na vratima Vlade Srbije ostavljali su političke poruke.

Učesnici protesta su na vratima zgrade Vlade Srbije postavili nalepnice sa natpisima "Zatvoreno zbog neznanja" i "Zatvoreno zbog bahatosti", ali i kartonske figure predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, urednika "Informera" Dragana J. Vučićevića, vlasnika "Pinka" Željka Mitrovića i članice REM-a Olivere Zekić u prugastim zatvorskim odelima.

Prethodno, učesnici protesta bili su ispred Ministarstva prosvete kako bi ostavili poruke prosvetara, roditelja i učenika.

Tokom protesta govorilo je više javnih ličnosti, uključujući glumce Hadži Nenada Maričića, Milana Marića i Jelisavete Seke Sablić.

Među govornicima bili su i profesor Šeste beogradske gimnazije Uroš Tepavac, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović i pilot Saša Jovanović.

Učesnici protesta krenuli su Bulevarom kralja Aleksandra prema Pravnom fakultetu, odakle će preko Beogradske ulice, Slavije i Nemanjine doći do zgrade Vlade Srbije.

Fokus današnjeg protesta će, kako su najavili organizatori, biti na obrazovanju, zbog saopštenog plana o završetku školske godine.

Na protest su došli poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, potpredsednici Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i Marinika Tepić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanik DS-a Srđan Milivojević, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, kopredsednik stranke Zajedno Biljana Stojković, kao i lider pokreta Srce Zdravko Ponoš, poslanik koalicije Zajedno-Moramo Đorđe Pavićević, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović, hrvatski novinar Domagoj Margetić. 

Zahtevi protesta su smena ministra prosvete Branka Ružića, koji je već podneo ostavku, kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, članova REM-a i rukovodstva RTS-a.

Zahteva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi", ukidanje rijaliti programa koji promovišu nasilje i zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Ako se njihovi zahtevi ne ispune naredne nedelje, organizatori najavljuju "promene" u protestu.

Na prošlonedeljom protestu govorili su glumci Dragan Bjelogrlić, Svetlana Bojković i Hadži Nenad Maričić, kao i voditelji Zoran Kesić i Ivan Ivanović.

Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja 2023.

image