Srbija i Balkan

Vučić pozvao one koji protestuju na razgovore: Kompromis je uvek dobra reč

Predsednik Srbije je pozvao Srbiju da se ujedini i najavio mnogo važnih vesti, političkih i ekonomskih koje će saopštiti u sredu
Vučić pozvao one koji protestuju na razgovore: Kompromis je uvek dobra reč© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je na razgovore one koji protestuju već nekoliko sedmica u Beogradu na skupovima koji se održavaju pod nazivom "Srbija protiv nasilja".

On je kazao da je prošlo 10 dana otkada je pozvao one koji protestuju na ulicama i koji su iznosili zahteve da dođu kod njega na razgovor, ali se oni nisu javili.

"Nisu zainteresovani da razgovaraju, žao mi je zbog toga i mislim da je to velika greška", kaže Vučić.

Kako kaže, u demokratskim društvima stvari se rešavaju razgovorima, kompromisima i dogovorima.

"Ne rešavaju se stvari tako što ćete mene, Anu, Sinišu, bilo koga svakoga dana nazivati nenormalnim, ludacima, ubicama, kriminalcima, pri svemu tome znajući koliko obmanjujete javnost", rekao je Vučić.

"Pošto imamo sve vreme ovog sveta da čekamo na te razgovore, nastavićemo to da činimo jer razgovori su najvažniji. Kompromis je dobra reč uvek. Verujem da će se ipak neko ohrabriti da počne da razgovara, to će biti veliko dostignuće za naše društvo", rekao je Vučić.

Kako je kazao u video poruci na Instagramu, kaže da nemamo vremena za gubljenje kada je u pitanju Srbija, pa će zato u narednim danima izaći sa novim planovima, programima, velikim idejama, ali izvanrednim vestima za građane.

"U sredu ćemo sve ovo o čemu govorim obelodaniti i pokazati, jer na tome radimo vredno kao tim. Ljudi će biti, uveren sam, veoma zadovoljni", kazao je predsednik Srbije ne otkrivajući o čemu je reč.

"Ja pozivam sve druge da radimo, da radimo kao nikada do sada, još snažnije, jer ćemo imati teško vreme i oko Kosova i Metohije i oko mnogih drugih geopolitičkih pitanja", poručio je Vučić.

On je pozvao Srbiju da se ujedini i najavio mnogo važnih vesti, političkih i ekonomskih koje će saopštiti u sredu.

Podsetimo, u subotu je održan peti protest pod nazivom "Srbija protiv nasilja", a koji organizuje prozapadni deo opozicije.

Zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje "promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama", zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem "promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks".

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji "afirmišu nasilje, kriminal i agresiju".

Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog, kako navode, "kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala".

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.

Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja, a povod za okupljanje građana bila su dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji – 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u noći 4. maja u Duboni i Malom Orašju.

image