Srbija i Balkan

Završen peti protest "Srbija protiv nasilja"

Zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks
Završen peti protest "Srbija protiv nasilja"© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Peti protest "Srbija protiv nasilja" završen je oko 21 čas, a učesnici se polako razilaze.

Protest je počeo okupljanjem ispred Skupštine Srbije nešto posle 18 časova, a okupljenima su se, između ostalih, obratili glumci Hadži Nenad Maričić, Svetlana Bojković, Dragan Bjelogrlić, kao i voditelji Zoran Kesić i Ivan Ivanović, nakon čega se krenulo u protestnu šetnju.

Šetalo se Bulevarom kralja Aleksandra, pa Beogradskom ulicom do kružnog toka Slavija, a zatim Ulicom kralja Milana do Terazija i odatle do trga Nikole Pašića i Pionirskog parka, a učesnici su se na kraju okupili ispred zgrade Predsedništva.

Potpisnici zahteva za protest su opozicioni političari, Miroslav Aleksić, Srđan Milivojević, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović i Biljana Đorđević.

Pored njih na skup su došli i predsednik DS Zoran Lutovac, poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i funkcioner te stranke Borko Stefanović, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Organizatori su pozvali građane da na protest ponesu po cvet koji će ostaviti kod zgrade Predsedništva.

Zahtevi protesta su momentalna smena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi zbog, kako navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.

Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja, a povod za okupljanje građana bila su dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji – 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u noći 4. maja u Duboni i Malom Orašju.

image