Srbija i Balkan

Petronijević: Tači u Hagu jer je bio spreman na dogovor sa Beogradom, Zapad ne zanimaju zločini OVK

Zapad ne zanimaju ni Srbi, ni Albanci, ni žrtve ni zločini, kaže advokat Goran Petronijević
Petronijević: Tači u Hagu jer je bio spreman na dogovor sa Beogradom, Zapad ne zanimaju zločini OVKGetty © Pierre Crom

Advokat Goran Petronijević ocenio je da se bivšim komandantima OVK optuženim pred Specijalnim sudom u Hagu, a posebno Hašimu Tačiju, ne sudi da bi se došlo do istine i pravde, već zbog toga što je Tači uoči hapšenja bio spreman na kompromis sa Beogradom.

Petronijević je za "Kosovo onlajn" ocenio da suđenje bivšim komandantima OVK do sada pokazuje to da Hagu ne odgovara da se ruši narativ o OVK, zbog čega su, kako dodaje, suđenja uglavnom zatvorena za javnost.

"Moj stav je od početka da će akcenat u svim tim optužnicama i presudama biti na stradanju Albanaca od Albanaca. Šta to nas treba da zanima, s tim što će se iz toga videti da su se oni međusobno ubijali? To je jedina satisfakcija za Srbe, da se neka vrsta tereta skida sa naših leđa", kaže Petronijević.

Dodaje da će se kada su u pitanju zločini nad Srbima i nealbancima "kaskati sa dokazima".

"Svi ti Albanci koji kao svedoci govore kada su u pitanju žrtve Albanci, oni neće i nisu spremni da govore o srpskim ili nekim drugim nealbanskim žrtvama i to se do sada može videti na suđenju. Možemo da očekujemo da će to biti suđenje Albancima zbog kriminalnih i političkih međusobnih uništavanja", rekao je Petronijević.

Kaže da se Srbi spominju u optužnicama, ali da je on pesimista u smislu dokazivanja istine u tom pravcu šta se sa njima dogodilo.

"Upravo iz razloga što svedoci Albanci nerado govore o tome jer su zaplašeni. Međutim, kada su njihovi međusobni obračuni u pitanju, oni se itekako sećaju svega i mnogo više ima dokaza i svedoka u tom pravcu", navodi Petronijević.

Govoreći o zatvaranju postupka za javnost, kaže da to indicira da to ne rade ni odbrana, ni Tužilaštvo.

"Motiv tužilaštva za zatvorenost procesa bi verovatno bio pritisak sa neke strane da se neke stvari ne bi saznale, jer bi se na taj način verovatno rušio narativ o OVK i narativ o njihovom oslobodilačkom karakteru. To može da bude razlog, a može da bude razlog i prikrivanje uloge NATO u svemu tome. Sklon sam da verujem da je u pitanju oboje", naglašava Petronijević.

Ističe da je njegova teza da se bivšim komandantima OVK ne sudi da bi se došlo do istine i pravde.

"Moja teza je da se Tačiju i ostalima sudi ne da bi se došlo do istine i pravde i da bi se kaznili izvršioci krivičnih dela, već zbog toga što je Tači bio spreman na kompromis sa Beogradom, a to nije odgovaralo SAD i delu međunarodne zajednice koji stoje iza njih, već su ih sklonili da ne bi protiv njihove volje uradili nešto sa Beogradom. Nešto što ne bi u punoj meri uvažavao interese zapadnih sila. Njih zanimaju ti interesi, ne zanimaju ih ni Srbi, ni Albanci, ni žrtve ni zločini. I da nije njihovih interesa kao primarnih u svemu ovome, mi bi se sa Albancima odavno dogovorili na neki način", zaključio je Petronijević.

image