Srbija i Balkan

Pojačana odbrana Hašima Tačija u Hagu: U timu i bivši američki zvaničnik

Odrbani bivšeg vođe OVK pridužiće se Džo Robert Rider, američki advokat i bivši podsekretar vojske Sjedinjenih Američkih Država od 1993. do 1997.
Pojačana odbrana Hašima Tačija u Hagu: U timu i bivši američki zvaničnikwww.globallookpress.com © Christophe Morin via www.imago-i

Odbrani bivšeg lidera OVK Hašima Tačija, kome se u Hagu sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, pridružiće se Džo Robert Rider, američki advokat i bivši podsekretar vojske Sjedinjenih Američkih Država od 1993. do 1997, izveštava albanski "Ljajmi".

Rider će biti saradnik tima koji predvode advokati Gregori Kiho i Luka Mišetić.

Suđenje bivšim liderima OVK počelo je 3. aprila, a tri dna kasnije, 6. aprila, Tačijev advokat obavestio je šefa kancelarije za odbranu da bi želeo da mu Rider pomogne kao kobranilac.

"Advokat je dostavio svu relevantnu dokumentaciju u skladu sa članom 18. Direktive o advokatu. Rider je primljen na listu advokata u skladu sa članom 7(3) i 18(1) Direktive o advokatima. Sekretar je 12. aprila 2023. godine odobrio Rideru da bude koadvokat Tačiju, u skladu sa članom 18", saopštili su iz Specijalnog suda.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu je pre nekoliko dana saopštila da je Vlada za odbranu lidera OVK do sada izdvojila 18 miliona evra.

Suđenje bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Hagu saslušavanjem svedoka, a i danas je, kao i prošle nedelje, sednica delimično zatvorena za javnost.

Prošle nedelje je počelo ispitivanje prvog svedoka u ovom slučaju. 

Na nedeljnom brifingu Specijalizovanih veća rečeno je da su sva suđenja javna, ali da sudije u nekim slučajevima odlučuju da deo ročišta bude zatvoreno za javnost u cilju zaštite identiteta svedoka i njegove bezbednosti, prenela je Ekonomija onlajn.

Suđenje bivšim liderima OVK počelo je 3. aprila.

 

image
VV inauguration
banner