Srbija i Balkan

Nastavljeno suđenje Tačiju i vođama OVK: Ispitivanje svedoka na poluzatvorenoj sednici

Iskaz mogu da čuju samo prisutni u sudnici, dok u video prenosu, bez tona samo mogu samo da se vide članovi sudskog veća
Nastavljeno suđenje Tačiju i vođama OVK: Ispitivanje svedoka na poluzatvorenoj sednici© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Suđenje bivšim vođama takozvane OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju nastavljeno je u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu ispitivanjem svedoka.

Specijalizovano tužilaštvo je započelo ispitivanje svog drugog svedoka, koji priča o mestu Mališevo u opštini Orahovac, tvrdeći da je to mesto bilo pod kontrolom pripadnika tzv. OVK.

Svedok je precizirao da su u Mališevu postojale dve jedinice kojima je rukovodila tzv. OVK jedinica "ljumi" i jedinica "čeliku".

Nakon toga je suđenje je prešlo u poluzatvorenu sednicu, kada samo prisutni u sudnici mogu da čuju svedočenje dok u video prenosu nema tona.

Zaštićeni svedok je prvo imao svoje slobodno izlaganje, nakon čega su usledila pitanja tužilaštva, odbrane i sudskog veća.

Na početku suđenja 3. aprila okrivljeni su zajedno sa svojim braniocima izneli uvodna izlaganja i tada su svi negirali optužbe.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići, kako podseća Tanjug, optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

 

image