Srbija i Balkan

Suđenje "haškoj četvorki" ruši mitove o OVK

Suđenje liderima tzv. OVK pokazaće da njihova borba nije toliko čista, koliko pokušavaju da predstave, kao i da je cilj agresije NATO-a na SRJ bio dolazak Kfora i stvaranje Bondstila na strateškom pravcu prema Rusiji
Suđenje "haškoj četvorki" ruši mitove o OVK© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM

Suđenje četvorici čelnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koje terete Specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo u Hagu, baca sasvim drugačije svetlo na tzv. OVK od one koja se decenijama brižljivo neguje u zapadnim i albanskim medijima, piše "Politika".

Optužnica Tužilaštva Specijalnog suda za zločine tzv. OVK na više od 300 strana tereti nekadašnjeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i pomenutu trojicu lidera OVK za ratne zločine protiv čovečnosti, uključujući i nelegalno pritvaranje, mučenje, ubistva i nestanke od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Ipak, u albanskoj javnosti borba tzv. OVK predstavlja se isključivo kao "čista" borba za slobodu. 

Bez obzira na političke razlike, stav kosmetskih Albanaca prema tekovinama tzv. OVK je isti. Ne treba zaboraviti da je u mit utkana pogibija Adema Jašarija i članova njegove porodice, u čiju čast se održava manifestacija "Epopeja OVK", a jedan ga je pesnik čak nazvao "albanskim Prometejem", podseća list.

Sada kada je počelo suđenje "haškoj četvorci", postavlja se pitanje da li mit o tzv. OVK može da bude srušen.

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša ističe za "Politiku" da se, na osnovu onoga što je tužilaštvo pokazalo prvog dana u uvodnoj reči, može zaključiti da će ovo suđenje imati sasvim drugačiji tok u odnosu na ono što smo imali prilike da vidimo u Haškom tribunalu.

"U uvodnoj reči, tužilaštvo se zapravo bavilo uzrocima, zbog čega je došlo do intervencije tadašnje Vojske Jugoslavije i policije. Kao uzrok su naveli 22 napada na policijske stanice i zaustavljanje i zadržavanje 12 pripadnika Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ibrahima Rugove i ostalih građana, koji su zastupali ideju da se ne ulazi u sukob s tadašnjim jugoslovenskim snagama", ukazuje Beriša.

Ocenjuje da će ovo suđenje pokazati da borba tzv. OVK nije toliko čista, koliko pokušavaju da predstave, kao i da će pokazati zbog čega je usledila intervencija NATO-a na SRJ.

Beriša ocenjuje da je cilj bio nešto sasvim drugo, odnosno dolazak snaga Kfora, američkih snaga i stvaranje Bondstila na strateškom pravcu prema Rusiji. 

"Cilj čelnika OVK bio je da preuzmu vlast. Borba za vlast je bila ispred oslobodilačke ideje iza koje oni sad pokušavaju da se sakriju. Videli smo 'Marš za pravdu', ali videli smo i podeljeno albansko društvo na KiM. Većinski deo je podržao OVK, a postoje i ljudi koji su bili žrtve njihovog terora", navodi Beriša i ističe da će proces u Hagu pokazati umešanost SAD, Francuske, Velike Britanije, kao i same Albanije, koja je ustupila teritoriju tadašnjim snagama OVK da izvrše napad na teritoriju Jugoslavije. 

On ističe da će se "mnogo toga razaznati" i da se sada postavlja pitanje kako će se američka politika, koja je stvorila te ideje, postaviti prema ovom suđenju.

"Vidljivo je da su oni shvatili svoju grešku i pokušavaju da je sada isprave tako što vrše pritisak na vladu Aljbina Kurtija da se ubrza formiranje ZSO", zaključuje Beriša.

image