Srbija i Balkan

Nemački novinar: Ako Tači bude proglašen krivim, to će značiti da je NATO sarađivao sa zločincem

U Hagu je juče nastavljeno suđenje čelnicima OVK iznošenjem odbrane Tačija, koja je navela da on nije bio odgovoran u komandnom lancu te terorističke organizacije
Nemački novinar: Ako Tači bude proglašen krivim, to će značiti da je NATO sarađivao sa zločincem© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Ako vođa takozvane oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači bude proglašen krivim, to  će značit da se NATO 1999. borio protiv zločina Miloševićevog režima uz pomoć još jednog ratnog zločinca, kaže nemački novinar Mihael Martens.

Martens, koji je dopisnik Frankfurter algemajne cajtunga kaže da takva presuda ne bi značila da je agresija NATO na SR Jugoslaviju bila pogrešna, ali bi priča iz 1999. dobila dodatni element koji istoričari neće moći da ignorišu.

"Ako Tači bude osuđen, ova presuda će indirektno uticati na NATO. Ne pravno, već politički. To ne bi značilo da je NATO vodio zločinački rat, ali bi značio da je NATO sarađivao sa organizacijom koja je, prema presudi međunarodnog suda, bila umešana u ratne zločine", smatra Martens.

U Hagu je juče nastavljeno suđenje čelnicima OVK iznošenjem odbrane Tačija, koja je navela da on nije bio odgovoran u komandnom lancu te terorističke organizacije.

Martens kaže da je javna tajna način života vođa OVK nakon 1999. kada su ušli u politiku, jer nije bio u skladu sa njihovim zvaničnim primanjima kao političara.

"Činjenica je da je OVK počinila zločine. Ali koje će tumačenje činjenica prevladati? Odgovor tužilaštva, koji kaže da je Tači imao punu kontrolu i da je stoga ratni zločinac? Ili odgovor branilaca koju su tvrdili da je OVK bio neki neorganizovani haos sa samo lokalnim korenima", upitao je Martens u izjavi za Blic.

On ocenjuje d aje ovaj sudski proces od istorijskog značaja, ne samo za Balkan, već za Zapad ukupno.

"Kosovski Albanci će možda morati da prođu kroz isto iskustvo koje je bilo veoma teško za Hrvate i koje neki u Zagrebu i dan danas ne mogu da prihvate: zločini se mogu počiniti i u odbrambenom ratu. Jednog dana će se verovatno i Ukrajinci suočiti sa ovom istinom: čak i ako se braniš od agresora, još uvek možeš da počiniš ratne zločine", kaže Martens.

image