Srbija i Balkan

Nemačka štampa o suđenju vođama OVK: Cvedoci dugo nisu imali pravu zaštitu

Suđenje četvorici bivših vođa OVK, koje je počelo je juče, nastavljeno je danas u 9 sati, a prenos sednice emituje se odloženo 45 minuta
Nemačka štampa o suđenju vođama OVK: Cvedoci dugo nisu imali pravu zaštitu© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Danas je u Specijalnom sudu u Hagu nastavljeno suđenje vođama nekadašnje OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Suđenje četvorici bivših vođa OVK, koje je počelo juče, nastavljeno je danas u 9 sati, a prenos sednice emituje se odloženo 45 minuta.

Nemačka štampa posvetila je značajnu pažnju početku suđenja Hašimu Tačiju i ostalim liderima OVK u Hagu, navodeći, između ostalog, da je procesuiranje ratnih zločina od strane OVK dugo pratila neadekvatna zaštita svedoka, prenosi "Dojče vele".

List Tagesšpigel objavio je tekst naslovljen "Kosovska zmija" aludirajući na nadimak vođe OVK Hašima Tačija tokom rata. Kako se navodi, retko koji drugi političar je u toj meri krojio sudbinu Kosova, bilo kao premijer, predsednik, ministar spoljnih poslova, lider stranke ili miljenik Zapada.

"Interesovanje medija na Kosovu za suđenje je veliko, ali za optužbe je malo razumevanja. Mnogi smatraju da je specijalni sud jednostrano protiv OVK", navodi ovaj list.

Tom prilikom, osvrnuli su se i na drugostepeno oslobađanje Ramuša Haradinaja 2012. godine.

"Pravno procesuiranje navodnih ratnih zločina od strane OVK dugo je zapravo pratila neadekvatna zaštita svedoka. Bivši komandant OVK i bivši premijer Ramuš Haradinaj oslobođen je drugostepenom presudom pred Tribunalom UN 2012. godine, nakon što je nekoliko svedoka umrlo pod čudnim okolnostima ili su povukli svoje izjave”, piše Tagesšpigel.

U tekstu se dalje navodi da je argumentacija odbrane ta da u OVK nije postojao jasan hijerarhijski lanac komandovanja.

"Kao njen politički lider, Tači, koji uglavnom nije bio na Kosovu do marta 1999. godine, teško da bi mogao biti odgovoran za ratne zločine pojedinih boraca OVK. S obzirom na veliki broj svedoka koje su pozvali tužilaštvo i odbrana, očekuje se višegodišnje suđenje u Hagu. Istovremeno, Specijalni sud je doprineo primetnim generacijskim promenama na političkoj sceni Kosova: o tome šta se dešava u Prištini više ne odlučuju OVK legende kosovskog rata, već mlađa generacija političara", zaključuje Tagesšpigel.

Austrijski dnevnik Prese u subotu je objavio intervju sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani koja je, između ostalog, govorila i o početku suđenje bivšem predsedniku Kosova i bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju.

"Uverena sam da će pravda pobediti. I da ćemo na kraju suđenja dobiti potvrdu da je OVK vodila oslobodilački rat, za odbranu bespomoćnog naroda", rekla je Osmani za Prese.

image