Srbija i Balkan

Hašim Tači ostaje u pritvoru

Bivši čelnik OVK u Hagu će čekati početak suđenja koje je za manje od šest nedelja
Hašim Tači ostaje u pritvoruwww.globallookpress.com © allefarben-foto via www.imago-im/www.imago-images.de

Bivši predsednik tzv. Kosova i čelnik terorističke OVK Hašim Tači i dalje će biti u pritvoru, odlučilo je sudsko veće Specijalizovanog veća u Hagu, a preneo Tanjug.

"Sud određuje Tačiju produženje pritvora", navodi se u odluci na koju tužilaštvo ima rok da odgovori do 27. marta.

Među razlozima zbog kojih je odlučeno da se Tačijev pritvor nastavi u Hagu, navedeni su, kako piše Tanjug, između ostalog uticaj i autoritet Hašima Tačija, poznavanje optužbi i dokaza protiv njega i rizik da će Tači ometati postupak Specijalnog suda.

U obrazloženju se još pominju i rizik od izvršenja, podstrekavanja ili saučesništva u daljim zločinima, činjenica da restriktivne mere za oslobađanje nisu dovoljne da ublaže rizike, kao i težina i složenost optužbi protiv Tačija i rizik da se ugrozi napredak postupka do početka suđenja, koje je za manje od šest nedelja.

U predmetu "Tači i drugi", koji se vodi protiv bivših čelnika OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnića i Redžepa Seljimija, Tužilaštvo je do sada dalo spisak sa više od 300 svedoka.

Oni su u pritvoru u Hagu od kraja 2020. godine, a optuženi su za zlodela počinjena od marta 1998. do septembra 1999. godine u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, i to nad najmanje 407 pritvorenika od kojih je barem 98 ubijeno.

Optužnica Tačija i družinu tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini, a za njih Tači i drugi optuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

image