Srbija i Balkan

"Novosti": Vučić naredio da svi neprijateljski dronovi na teritoriji Srbije budu uništeni

Predsednik se na ovaj korak odlučio posle incidenta koji se desio na području iznad Merdara i u okolini Raške, kada su nepoznati dronovi osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije
"Novosti": Vučić naredio da svi neprijateljski dronovi na teritoriji Srbije budu uništeniwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić izdao je danas zvaničnu naredbu da sve neprijateljske bespilotne letelice na teritoriji centralne Srbije budu momentalno uništene.

Kako pišu "Novosti", predsednik se na ovaj korak odlučio posle incidenta koji se desio na području iznad Merdara i u okolini Raške, kada su nepoznati dronovi osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije.

U cilju sprečavanja daljih neprijateljskih aktivnosti podignuti su srpski "migovi 29" u akciji praćenja i eventualnog napada na neprijateljske letelice.

Nedugo zatim, uočeni objekti napustili su vazdušni prostor centralne Srbije, a da to nisu učinili, bili bi uništeni jer je vrhovni komandant izdao naređenje da se odmah dejstvuje protivvazduhoplovnim oruđem.

Vojska u stanju pripravnosti zbog situacije na KiM

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je ranije danas da je, po naredbi predsednika Aleksandra Vučića, Vojska Srbije u stanju pripravnosti i da je podignut nivo borbene gotovosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Vučević je, u gostovanju na televiziji "Hepi", rekao da je Srbija ozbiljna država i da zato nikom ne treba da se igra "ratnih igara".

"Mi ne možemo biti opušteni, a zalažemo se za dijalog", istakao je ministar odbrane.

On je poručio da je vojska spremna da izvrši svaki nalog Vučića, koji joj je glavnokomandujući, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu i Metohiji "i u to niko ne treba da sumnja".

"Srbija je za dijalog. Bolje je 1.000 dana pregovarati, nego jedan dan biti u tranšeji ili rovu", ocenio je Vučević.

On je upozorio da kad Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska mnogostruko jača nego što je bila, ali da postupa po nalogu državnog vrha i predsednika.

Od ponoći, na Kosovu i Metohiji je počela primena odluke Prištine o preregistraciji vozila sa srpskih na tzv. kosovske tablice, davanjem opomene vozačima u kojima se navodi da su tablice gradova na Kosovu i Metohiji koje izdaje MUP Srbije nelegalne i da odmah posete najbliži centar za registraciju kako bi ih promenili na "RKS" tablice.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini ranije je saopšteno da će svi vlasnici automobila sa srpskim tablicama od 21. novembra do 21. januara biti kažnjeni sa 150 evra.

image