Srbija i Balkan

Košarac: Republika Srpska stabilna za ulaganje, za razliku od propale investicije Zapada - Šmita

Prema rečima ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara, pokušaji Kristijana Šmita da u međunarodnim krugovima ocrni Republiku Srpsku su sizifovski posao zlobnog nemačkog građanina, unapred osuđeni na propast
Košarac: Republika Srpska stabilna za ulaganje, za razliku od propale investicije Zapada - Šmita© Tanjug/Noemi Bruzak/MTI via AP

Republika Srpska dobro je mesto za investiranje, jer je politički i ekonomski stabilna i tu činjenicu ne mogu promeniti ni osporiti pokušaji lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita da u međunarodnim krugovima lobira protiv investiranja u RS, poručio je Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac.

"Mešetarenje te individue bez legitimiteta prevazilazi svaku meru! To je dokaz iskonskog zla i morbidne mržnje Kristijana Šmita prema Republici Srpskoj i srpskom narodu. Od takvog smutljivca zazire svaki pristojan čovek i ozbiljan investitor", ukazao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da je evidentno da se uzurpator Šmit pod patronatom dela međunarodne zajednice potpuno stavlja u službu probošnjačke politike, čiji je jedini cilj slabljenje pozicije Republike Srpske.

To mu, dodao je Košarac, neće poći za rukom, jer rukovodstvo i institucije Republike Srpske na odgovoran način, u skladu sa Ustavom i Dejtonom, štite njene interese i ustavni kapacitet.

On je naglasio da su takvu politiku prepoznali brojni međunarodni prijatelji i spremni su da investiraju u Republiku Srpsku.

"Dobra poslovna klima u Srpskoj ogleda se u stimulativnoj poreskoj politici i jeftinijim resursima u odnosu na regiju, što je posebna pogodnost za strane investitore. U prilog tome govori i povećano interesovanje stranih investitora za ulaganje u Republiku Srpsku, posebno u metalsku i drvnu industriju, energetiku, poljoprivredni sektor, te turizam", naveo je Košarac.

On je podsetio da je Republika Srpska, prema nedavnom istraživanju uglednog svetskog časopisa, uvršćena u top 10 destinacija za privlačenje stranih ulaganja.

"Republika Srpska ima dobar geografski položaj, povoljan poslovni ambijent i pogodno je tlo za strana ulaganja. Investitori koji ulažu u Republiku Srpsku imaju pristup rastućim tržištima na principu slobodne trgovine, zahvaljujući međunarodnim ugovorima poput SSP-a, CEFTA-e, EFTA-e i Sporazuma sa Turskom o slobodnoj trgovini", podsetio je Košarac.

On je rekao da su pokušaji Kristijana Šmita da u međunarodnim krugovima ocrni Republiku Srpsku sizifovski posao zlobnog nemačkog građanina, unapred osuđeni na propast.

"U suštini, Kristijan Šmit je samo jedno - propala investicija zapadnih zemalja u BiH. Instaliran je na nelegalan i nelegitiman način, kako naš narod kaže - na divlje i bez potrebne dokumentacije. Finansijski je neodrživ, jer troši enormne količine novca, a nikome ništa dobro ne donosi", poručio je Košarac.

image