Srbija i Balkan

Advokat porodica žrtava iz "Ribnikara": Pravda se utvrđuje na sudu, a ne na Anketnom odboru

Porodice žrtava ne vide potrebu da paralelno sa tužilačkom istragom traje istraga u parlamentu, jer je to "kontraproduktivno i loše za ovaj dokazni postupak, kaže Božo Prelević
Advokat porodica žrtava iz "Ribnikara": Pravda se utvrđuje na sudu, a ne na Anketnom odboru© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Novoformirani Anketni odbor Skupštine Srbije mogao bi da značajno ugrozi tužilačku istragu, strahuju porodice žrtava iz "Ribnikara", a jedan od njihovih advokata, Božo Prelević, poručuje da se "pravda ne utvrđuje na Anketnom odboru, nego na sudu".

"Punomoćnici oštećenih u ovom predmetu, i onih čija deca nisu preživela i čija su deca povređena i traumatizovana, jednoglasni su u strahu da bi Anketni odbor u stvari značajno ugrozio tužilačku istragu.  Plašimo se i banalizacija u parlamentu gde sve služi za međusobne optužbe i nadgornjavanje", poručio je Prelević za RTS.

Oni strahuju da bi činjenice od značaja mogle da izađu u javnost i pre suđenja, a boje se i da u radu odbora neće biti previše obzira prema činjenici da se radi o maloletnim osobama, kao i da će se pojaviti veliki deo dokumentacije koji će obesmisliti sudski postupak.

Naglašava da u ovom trenutku oštećeni ne mogu da kažu da Tužilaštvo ne ulaže sve napore da prikupi sve dokaze.

"Ako je to već tako, ne vidimo potrebu da paralelno sa tužilačkom istragom traje istraga u parlamentu", dodaje Prelević i ističe da je to "kontraproduktivno i loše za ovaj dokazni postupak".

Ukoliko bi se našla prava mera da se ne zadire u postupak i ono u šta po zakonu ne sme da zadire, zakonodavna vlast, prema Preleviću, ima pravo da osniva Anketni odbor,  utvrđuju i traže dokumentaciju.

Ali, napominje, bilo bi pametno sačekati da se prvo okonča tužilačka istraga u slučajevima "Ribnikar" i "Mladenovac".

"Ta tragedija je toliko velika da ne možete da sve pretvorite u stranačko dokazivanje. S druge strane, mislimo da rešenja koja bi trebalo ovde da se predlože, za to je potreban ozbiljan multidisciplinarni tim koji bi obuhvatio i psihologe, pedagoge, razne stručnjake", dodaje Prelević.

On nema ništa protiv da Anketni odbor zauzima svoj stav, ali se boji da će od svega nastati cirkus u medijima.

image