Srbija i Balkan

Uhapšen čovek od poverenja Mila Đukanovića: Veljović osumnjičen za zloupotrebu položaja i krijumčarenje

Veljović je uhapšen u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOL)
Uhapšen čovek od poverenja Mila Đukanovića: Veljović osumnjičen za zloupotrebu položaja i krijumčarenjeGetty © Michael Regan

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović uhapšen je jutros u akciji Specijalnog policijskog odeljenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

"Specijalno policijsko odeljenje je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, danas lišilo slobode V.V. i M.N, i protiv njih ali i protiv A.M. i N.M. koji se traže, podnelo je krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da su počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje", saopštio je državni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Prethodno je policija pretresala stanove i druge prostorije osumnjičenih lica, a dokazi protiv njih prikupljeni su i u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL.

"Aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva i policije u ovom predmetu će se nastaviti i narednih dana", poručio je Radonjić.

Kako je ranije jutros kazao Radonjić policija je izvršila pretres stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje.

Veselin Veljović od leta 2007. do 2011. godine bio je direktor Uprave policije, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine bio u drugom mandatu prvi čovek crnogorske policije.

Tokom karijere na čelu bezbednosnog sektora, Veselin Veljović, od strane opozicionih partija, dela nevladinih organizacija i medija često je optuživan za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umešanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine.

Nakon okončanja prvog mandata Veljović je bio savetnik tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbednosti i odbrane, a u vreme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Veća za nacionalnu bezbednost.

Kada je u decembru 2020. posle razgovora sa tadašnjim potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao iz UP ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsednika Mila Đukanovića.

Funkciju savetnika za bezbednost i odbranu Veljović je obavljao sve 20. maja ove godine.

Pokret Evropa sad: Veljović stub mračne vladavine DPS-a

Hapšenje Veselina Veljovića, jednog od stubova mračne trodecenijske vladavine DPS-a kojem se pripisuje koordinacija i učestvovanje u svim nepočinstvima te vlasti, dokaz je ne samo da Specijalno državno tužilaštvo i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović imaju hrabrosti, već da imaju znanja i volje da se uhvate u koštac sa najopasnijim delovima kriminalne hobotnice u Crnoj Gori, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

Iz PES-a navode da je hapšenje Veljovića "najbolji odgovor na specijalni rat koji protiv SDT i GST vodi deo političara preko svojih izvršilaca - njima bliskih medijskih delatnika".

"Za ozbiljan pristup istragama i pripremi predmeta, a koje zahteva veliko vreme i rad, neozbiljni političari to predstavljaju neradom i nedostatkom hrabrosti. Možemo samo da se zapitamo, kakav bi tek rezultat imalo SDT, da imaju punu podršku od policije i ANB, čiji djelovi u koordinaciji sa dijelom političara permanentno opstruiraju SDT i dio su specijalnog rata protiv Novovića", navode iz PES-a.

Dodaju da će formiranjem 44. Vlade, SDT "dobiti punu podršku od svih institucija".

"Pogotovo od policije i ANB, čime će nam ovakve akcije biti svakodnevne i redovne", zaključuje se u saopštenju.

Abazović: Ruka pravde stigla do Veljovića

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da je ruka pravde konačno stigla i do Veselina Veljovića.

"Čestitam na akciji SDT i SPO, na čelu sa gospodinom Šukovićem i svim službenicima sektora bezbednosti koji daju doprinos da se Crna Gora oslobodi od organizovanog kriminala. Idemo dalje, čeka nas još puno posla", poručio je Abazović.

image