Srbija i Balkan

Abazović: Dočekaću novog premijera sa tortom

Ja, verujte, mislim da ću osetiti veliko olakšanje, poručuje crnogorski premijer u tehničkom mandatu odgovarajući na pitanje kako će prihvatiti odlazak sa funkcije
Abazović: Dočekaću novog premijera sa tortom© R.R./ATAImages

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da mu ne pada teško to što uskoro više neće biti premijer i ističe da će naslednika dočekati sa tortom.

"Ne, apsolutno. Ja, verujte, mislim da ću osetiti veliko olakšanje, s tim što su krenuli da prave Vladu brzo, brzo, brzo i mislili smo da će to da bude do avgusta. Verujte, toliko ima obaveza da će Vlada morati da radi celi avgust i ako se desi ta promena dočekaćemo novog premijera sa tortom, kako dolikuje i kulturno predati dužnost", kazao je Abazović u izjavi za podgoričku "Adria TV".

Podsetimo, kada je Abazović preuzimao dužnost premijera, njegov prethodnik Zdravko Krivokapić odbio je da mu lučno preda dužnost. Krivokapić mu je umesto ličnog susreta ostavio poruku: "Proći će". 

"Obzirom da imamo kršenje ustavnih i poslovničkih procedura, ne želim da simuliranjem redovnosti, pružam legitimitet očiglednom kršenju demokratski i pravnih postulata. U kabinetu sam ostavio jasnu poruku o prolaznosti: Proći će", napisao je Krivokapić.

U Podgorici je juče konstituisan novi saziv Skupštine Crne Gore. Predsednik Crne Gore Jakov Milatović najavio je da će konsultacije o izboru mandatara sa svim partijama započeti u ponedeljak na Cetinju.

Kako su preneli podgorički mediji, prvi na konsultacijama kod Milatovića na Cetinju biće lider PES Milojko Spajić, a potom i lider koalicije Zajedno, okupljene oko Demokratske partije socijalista, Danijel Živković.

Milatović ima rok od 30 dana da odrediti mandatara, a onaj ko ga dobije, a izvesno je da će to biti lider PES Milojko Spajić, imaće rok od 90 dana da predloži novu Vladu Crne Gore.

image