Srbija i Balkan

Stevandić: Dodika kažnjavaju zbog Rusije, mogu ga osuditi samo katil-fermanom

Optužnica protiv predsednika Republike Srpske kazna je zbog njegove neutralne politike
Stevandić: Dodika kažnjavaju zbog Rusije, mogu ga osuditi samo katil-fermanom© Host photo agency / RIA Novosti via Getty Images

Optužnica koju je tužilaštvo BiH podiglo protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, zapravo je politička kazna zbog geopolitičkog ponašanja Republike Srpske, koja nije prihvatila da bude jedna od strana u sukobu u Ukrajini i poput Srbije je odabrala da zadrži neutralnu poziciju, smatra predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

"Nismo se priključili opštoj hajci koja bi se svrstavala na antirusku stranu jer smo zahvalni što Rusi nisu dozvolili da se mi nazivamo genocidnim narodom u Savetu bezbednosti", izjavio je Stevandić za Tanjug.

Dodik, kako je rekao, već deset godina drži vojnu i političku neutralnost i ne dozvoljava da se oduzimaju nadležnosti od Republike Srpske, a to sve smeta evroatlanskoj zajednici.

"Pošto je Republika Srpska 2017. godine proglasila vojnu neutralnost, odnosno nije dozvolila pristupanje BiH u NATO, jer ne želimo da idemo bez Srbije u bilo kakve integracije, od tada je sve pojačano. Od tad traje strašno targetiranje, ugrožavanje bezbednosti, stalne pretnje ekstremista i stalni pokušaji moćnih zemalja čiju snagu mi ne zanemarujemo nego smatramo da smo na meti trenutne administracije i da će to vreme proći", ukazao je Stevandić.

On je objasnio da Srbi iz Republike Srpske žele da sačuvaju svoje nadležnosti, čuvajući ustavni kapacitet.

"Takođe ne želimo da prođemo kao Srbi na KiM i Srbi u Hrvatskoj jer želimo da sačuvamo svoje nadležnosti na pravni i pismen način, čuvajući ustavni kapacitet Republike Srpske, koji je po Dejtonu takav da ima međuentitetsku liniju. To je jedina linija posle Drugog svetskog rata koja je nacrtana u Evropi kao rezultat međunarodnog ugovora", ukazao je Stevandić.

Ta međuentitetska linija, kako je dodao, definiše teritoriju koja je vlasništvo Republike Srpske i koju je ona unela u BiH kako bi sprečila dalje sukobe.

"Želimo da nastavimo da postojimo u BiH samo kao konstitutivni narod, jer u BiH bez saglasnosti naroda i entiteta se ne mogu donositi odluke. Upravo kršenje tih odredbi da se bez saglasnosti naroda donose odluke i da se bez saglasnosti entiteta jednom entitetu otima imovina, da se nama onemogućuje da politički delujemo i da koristimo svoje ustavne kapacitete, rezultirala je krizom u BiH", naveo je Stevandić.

Na pitanje kakvu odluku suda očekuje, Stevandić je objasnio da optužnica nema pravno utemeljenje.

On je podsetio i da u Savetu bezbednosti nije izglasano da se Kristijan Šmit postavi na poziciju visokog predstavnika BiH, kao i da tužilaštvo ne može da postupa po njegovim zakonima jer su nelegalni i samim tim nemaju pravne posledice.

"Imamo sve druge rezolucije kojim su potvrđeni svi drugi visoki predstavnici za razliku od Šmita koji nije potvrđen. Nelegalno lice bez imenovanja ne može da proizvodi legalne odluke, tako da ti zakoni koje je on nametnuo, na osnovu kojih tužilaštvo sada postupa jesu nelegalni zakoni i ne mogu imati pravne posledice", rekao je Stevandić.

Sagovornik Tanjuga je naveo da je danas u međunarodnim odnosima na snazi sila, kao i da  je želja da se preko nametnutih i opstruisanih propisa, koji nemaju pravno utemeljenje, utiče na Republiku Srpsku da promeni svoju međunarodnu politiku.

"Mi na to ne možemo pristati, jer ne samo da će optužnica pasti ako je sud ne potvrdi, nego čak i ako je potvrdi, niko Dodika ne može osuditi. To bi morala da bude neka sultanska odluka, neki 'hatišerif', 'katil ferman' (odluka o pogubljenju), a u modernom svetu i Evropi to nije moguće", istakao je Stevandić.

Prema njegovim rečima, danas se smatra da Srbi treba da se odreknu onoga što su dobili Dejtonskim sporazumom i da se dozvoli da se napravi bošnjačka unitarna država gde se Srbi neće pitati, što je kako on kaže, velika evropska sramota.

"Prosto je neverovatno da to ima podršku nekih zapadnih zemalja i da tome tercira ili daje nekakav ton Kristijan Šmit. To je jedna velika evropska sramota, mi smo najevropskiji narod u BiH", zaključio je Stevandić.

image