Srbija i Balkan

Edvard Džozef savetuje Zelenskog: Vučić je Putinov čovek, nemoj da upadneš u njegovu zamku

Srbija ne samo da odbija da uvede sankcije Rusiji, "već Beograd otvoreno krši evropsku politiku ugošćujući RT i Sputnjik i zalažući se za proruske narative širom regiona", tvrdi američki stručnjak za spoljne poslove
Edvard Džozef savetuje Zelenskog: Vučić je Putinov čovek, nemoj da upadneš u njegovu zamkuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Predavač na univerzitetu Džons Hopkins i nekadašnji američki diplomata zadužen za Balkan Edvard Džozef ispisao je na Tviteru, pre sastanka srpskog i ukrajinskog predsednika u Atini, čitav set uputstava za Vladimira Zelenskog, upozorivši ga "da ne padne u zamku" i savetujući da Ukrajina što pre prizna "Kosovo". 

"Predsedniče Zelenski, budite spremni da čujete gomilu besmislica o 'srpskoj neutralnosti' u odnosu na agresiju Rusije prema vašoj zemlji. Kao što znate, jedina stvar gora od neutralnosti je lažna neutralnost", počinje Džozef izlaganje svog viđenja srpko-ruskih odnosa. 

On podseća da Srbija ne samo da odbija da uvede sankcije Rusiji, "već Beograd otvoreno krši evropsku politiku ugošćujući RT i Sputnjik i zalažući se za proruske narative širom regiona".

Dodaje se - kao šlag na tortu - da je Vučić na čelu obaveštajne službe ostavio "ruskog saradnika Vulina, koga je Amerika sankcionisala". 

"Vučić i Vulin sigurno znaju koliko srpske municije ode u Ukrajinu. Da li znate koliko srpske municije ode u Rusiju?", pita se Džozef. 

On tvrdi da srpski predsednik i premijerka priznaju da glasanje za rezolucije Generalne skupštine UN kojima se osuđuje Rusija ima za cilj očuvanje srpskih pretenzija na "Kosovo" - a ne solidarnost sa Ukrajinom. Podseća i da Srbija nije učestvovala na Samitu Krimske platforme na kojem je učestvovalo više od 40 država, "razotkrivajući lažnu brigu za ukrajinski suverenitet". 

"Nemojte da padnete u zamku"

Džozef se osvrnuo i na energetsku vezanost Srbije i Rusije, ocenjujući da Srbija održava energetske odnose sa Rusijom, "baš kao što Vučić održava odnose sa Putinom". Argumentuje da bi neko "neutralan" ćutao tokom pobune Vagnera, a Vučić je pozdravio Putinovu "odlučnu i jasnu reakciju".

"Predsedniče Zelenski, nemojte da padnete u zamku pokušavajući da se udvarate Vučiću. Njegov odnos sa Rusijom - kao i njegova moć - počiva na izolovanosti 'Kosova'", upozorava Džozef. 

Prema njegovim rečima, i Rusija i Srbija koriste "Kosovo" da bi podržale agresiju protiv Ukrajine. Dodaje i da je "Vučićev ministar odbrane - koji je istovremeno na čelu njegove stranke - okrivio zapadnu promociju kosovske nezavisnosti za rusku invaziju na Ukrajinu".

"Priznanje 'Kosova' od strane Kijeva bi podstaklo četiri članice NATO-a koje ne priznaju 'Kosovo' da slede taj primer. Kao što znate, put ka članstvu u NATO je ključan", ubeđuje Džozef. 

Ističe da "kada se okonča rusko-srpska izolacija 'Kosova' - to je kraj Vučićeve šarade". Beograd će, kako kaže, imati samo jednu opciju: da prigrli NATO i EU, a dostojanstveno konačno rešenje kosovskog pitanja naneće veliki udarac Putinu.

"Moj savet za kraj za vaš sastanak sa Vučićem: neka bude kratak. Vratite se u Kijev. Zadužite ministra spoljnih poslova da radi sa predsedavajućim parlamentarnog Odbora za spoljne poslove na brzom priznanju 'Kosova' od strane Ukrajine", zaključuje Džozef. 

image