Svet

Debata poslanika ukrajinskog i evropskog parlamenta: Zašto su se sastali Vučić i Zelenski?

Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko "podsetio je" da je Srbija saveznik Rusije, te da Ukrajina neće moći da je prevuče na svoju stranu
Debata poslanika ukrajinskog i evropskog parlamenta: Zašto su se sastali Vučić i Zelenski?© TANJUG/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Susret predsednika Ukrajine i Srbije na marginama samita u Atini završen je uljudnim formulacijama o "dobrom i otvorenom razgovoru", kao i o "međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta". Čini se, međutim, da ne misle svi tako. 

Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko "podsetio je" da je Srbija saveznik Rusije, te da Ukrajina neće moći da je prevuče na svoju stranu. 

"To nije zbog toga što smo mi toliko loši, već zato što neverovatna većina stanovništva u Srbiji podržava Rusiju. Treba li onda da se sastajemo? Da, naravno. Treba li da kompromitujemo svoje principe? Ne! Ukrajina treba da prizna nezavisnost 'Kosova'", poručio je Gončarenko na Tviteru. 

Njemu je odgovorila, ni manje ni više nego evroposlanica Viola fon Kramon, poručivši da je Vučić dogovorio susret sa Zelenskim pre svega kako bi izvršio pritisak na Ukrajinu: "oružje za nepriznavanje 'Kosova'".

"Nadam se da Zelenski razume kakav politički rizik može da nosi takav dogovor", istakla je Fon Kramon, dodavši da su "nezavisnost i stabilnost, takođe, u interesu". 

image