Srbija i Balkan

RT Balkan ekskluzivno saznaje: Vučić u Atini odbio da potpiše deklaraciju o uvođenju sankcija Rusiji

Predsednik Srbije je, prema našim saznanjima, dobio obećanje da će biti udovoljeno njegovom zahtevu
RT Balkan ekskluzivno saznaje: Vučić u Atini odbio da potpiše deklaraciju o uvođenju sankcija Rusiji© Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Kako RT Balkan ekskluzivno saznaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Atini na neformalnoj večeri koju organizuje premijer Grčke Kirijakos Micotakis, oštro se usprotivio da u završnu deklaraciju skupa uđe odredba o uvođenju sankcija Rusiji, uz pretnju da takav dokument neće potpisati.

Vučić je, prema našim saznanjima, dobio obećanje da će biti udovoljeno njegovom zahtevu, no, s obzirom na sva dosadašnja iskustva koja imamo sa našim zapadnim "prijateljima", ostaje do sutra da se vidi da li će tako zaista i biti.

U završnoj deklaraciji je planirano da se okupljeni usaglase o pozivu da se Rusiji uvedu sankcije.

U Atini je održana neformalna večera za lidere regiona u organizaciji premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa.

Večeri su, pored Vučića, prisustvovali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, premijer Hrvatske Andrej Plenković, rumunski i bugarski premijeri Marsel Čolaku i Tomislav Dončev, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se u Atini sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Predsednik Vučić je rekao da će sutra ujutru razgovarati u četiri oka sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, pre svega o Kosovu i nepriznavanju teritorijalnog integriteta.

"Želim da vas obavestima da ću sutra ujutru na zahtev ukrajinskog predsednika imati bilateralni sastanak sa njim, tako da ću sesti i razgovarati sa Zelenskim u četiri oka o svemu onome što se u poslednje vreme događalo oko KiM, oko priznavanja i nepriznavanja teritorijalnog integriteta jednih i drugih i svih drugih pitanja", rekao je Vučić.

Verujem da ćemo imati dobar i otvoren razgovor, dodao je Vučić.

Ukoliko Ukrajina prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova to bi za nas bio "veliki udarac", i zbog toga će razgovarati sa predsednikom te zemlje.

image