Srbija i Balkan

Dačić: Kritikuju me oni kojima je najveća čast bila da budu gosti u Moskvi

Ministar spoljnih poslova Srbije napomenunuo je da stabilne odnose sa Rusijom kritikuju najviše oni kojima je u vreme njihovog mandata bila najveća čast da budu gosti u Moskvi
Dačić: Kritikuju me oni kojima je najveća čast bila da budu gosti u Moskvi© FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ

Odnos prema Rusiji i Kini izlazi iz okvira pregovaračkog procesa i ta tema nema veze sa reformama u Srbiji, a iz EU to koriste kao opravdanje zašto Srbija još nije ušla u uniju, naveo je jutros ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u emisiji "Jutro" na Prvoj televiziji. 

Dačić je napomenuo da dobre odnose sa Rusijom u Srbiji kritikuju najviše oni političari kojima je u vreme njihovog mandata bila najveća čast da budu gosti u Moskvi, kao što su Vuk Jeremić i Borko Stefanović.

"Oni su išli iza mene, da me kontrolišu šta ja pričam sa međunarodnim zvaničnicima da ne bih izašao iz okvira te njihove čvrste politike", prisetio se Dačić i dodao:

"Sad sam video da je Rade Basta o tome govorio, a firma mu se zvala 'Moskva'."

Ministar je naveo da su svi oni sada "Evropljani", a da on nije ni "Evropljanin", ni ruski ni američki čovek, već da gleda prevashodno nacionalne interese Republike Srbije.

Napao ga je, kaže i predsednik PSG-a Pavle Grbović, zbog najavljene posete Moskvi. 

"Čekajte, jel Sijarto posećuje Moskvu? Jel on predsednik Komiteta za saradnju sa Ruskom Federacijom? Jesam ja predsednik komiteta? Bio sam i u Tadićevo vreme, i u Jeremićevo, i u Stefanovićevo", ukazao je Dačić. 

On se pita da li "Evropejci" kažu da ne treba da se ide ni u Kinu, da ne treba da se sastaje sa ambasadorom RF u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a treba sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom?

Ministar spoljnih poslova istakao je da će se sastajati sa ovima i da se nacionalni interesi brane na svakom mestu. 

image