Srbija i Balkan

Dačić potvrdio saznanja RT Balkan: Nismo podržali ni prihvatili tekst Krimske platforme

Ministar spoljnih poslova kaže da je stav Srbije o toj platformi, kao i deklaraciji iz Atine, naišao na pozitivne komentare u Rusiji
Dačić potvrdio saznanja RT Balkan: Nismo podržali ni prihvatili tekst Krimske platforme© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je jutros da se Srbija nije pridružila Krimskoj platformi, što potvrđuje saznanja RT Balkan, o čemu smo juče pisali. 

"Srbija se nije pridružila Krimskoj platformi ili deklaraciji, premijerka (Ana Brnabić) je putem video-poruke učestvovala u radu tog skupa, ali nismo podržali, niti smo prihvatili taj tekst Krimske platforme, baš zato što izlazi izvan onih okvira koji su za nas prihvatljivi", rekao je Dačić za televiziju Pink.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom, Dačić je kazao da je stav Srbije o toj platformi, kao i deklaraciji iz Atine, naišao na pozitivne komentare u Rusiji, ali da sastanak nije bio organizovan zbog toga.

"Uručio mi je pismo Rešetnjikova, to je moj kolega sa ruske strane, mi smo kopredsednici mešovitog Komiteta za saradnju. Tu je reč o ekonomskim i drugim pitanjima, gde bi trebalo da napravimo određene sastanke. Ja sam predložio da oni odrede termine za posetu, razgovore kopredsednika, drugih ministara i naravno za priliku za susret sa ministrom (spoljnih poslova Rusije Sergejom) Lavrovim", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić se osvrnuo i na deklaraciju o Ukrajini, koju su zemlje Zapadnog Balkana, Moldavija, Ukrajina i predstavnici EU usaglasili nekoliko dana ranije u Atini, podsećajući da je na zahtev Srbije iz deklaracije izbačen deo koji se odnosi na uvođenje sankcija Rusiji, kao i pominjanje imena predsednika Rusije Vladimira Putina i te zemlje u delu koji se odnosi na ratne zločine.

"Pa čekajte, to je princip koji mi prihvatamo i kada smo mi u pitanju i naš region. Ali ovde se, na naš zahtev, nigde ne spominju ni predsednik Putin, ni bilo koja zemlja konkretno, već se govori načelno o potrebi otkrivanja i sankcionisanja svih tih ratnih zločina koje je bilo ko počinio u oružanim sukobima", kazao je on.

Kada je u pitanju sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Atini i tvrdnje da će Srbija Ukrajini dati municiju i naoružanje kako ona ne bi priznala nezavisnost Kosova, ministar spoljnih poslova Srbije je ocenio da su to "gluposti i uvreda za Ukrajinu".

"Ispade da smo mi neka svetska vojna velesila, pa da od našeg naoružanja zavisi da možemo da upravljamo političkim stavovima u svetu", rekao je Dačić.

Komentarišući to što je Zelenski u svom obraćanju u Atini spomenuo sve osim Kurtija, Dačić je rekao da je Ukrajina zemlja koja se suočava sa problem teritorijalnog integriteta i suvereniteta i u tom smislu je svako razmišljanje u suprotnom smeru - razmišljanje ka priznavanju nekih jednostranih akata drugih zemalja koje narušavaju teritorijalni integritet tih zemalja veoma opasna stvar.

"Time se ruše principi na kojima se temelji njihova odbrana i zato je i veoma bitno da to možete da čujete i od strane samih ukrajinskih zvaničnika, zato što bez obzira na to što imate izjave pojedinih poslanika ili nekih političara u Ukrajini koji se rukovode jednom velikom mržnjom prema Rusiji sa jedne strane i time da Kosovo pokušava da lobira preko njih za promenu stava Ukrajine, znači da takvi stavovi ipak jesu pojedinačni stavovi i mislim da je bilo veoma važno da dođe do susreta sa Zelenskim", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je Srbija i ranije pomagala Ukrajini po raznim pitanjima – od humanitarnih stvari, preko energenata, do opreme koja je potrebna za funkcionisanje društva u uslovima rata i dodao da će to nastaviti da radi.

Ministar je rekao da ne želi da komentariše izjave ili napade zašto se predsednik Srbije sreo ili nije sa Zelenskim i da predsednik Vučić ima svoju obavezu i svoje pravo da na međunarodnoj politčkoj sceni može i mora da razgovara sa svim akterima, kao i da je to potpuno normalno i da je dobro da je došlo do takvog sastanka.

"Ukrajina je nama prijateljska zemlja, nikada nismo imali probleme, pomagali su nam kada su bile sankcije, kada je bilo bombardovanje, naša dva naroda su veoma bliska i mi smatramo da je tragedija što je došlo do sukoba Rusije i Ukrajine i naše su želje pre svega bazirane na tome da se on što pre prekine i završi diplomatskim razgovorima i dogovorima", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se pitanje nezavisnosti Kosova reši što pre tako što bi se izvršio pritisak na Srbiju i da je zato u Atini izneo stav "Kosovo je Ukrajina, Rusija je Srbija".

Dačić je objasnio da Kurti želi da iskoristi situaciju u Ukrajini i istakne kako se on nalazi na ukrajinskoj strani, a Srbija na strani Rusije i da predstavlja faktor nestabilnosti na Balkanu.

"Situacija je drugačija - Kurti je faktor nestabilnosti, ne samo u regionu, nego i u Evropi. Narativ koji se koristi poslednjih godina naročito od rata u Ukrajini zadržava se na osudi Rusije i insistiranju na zaštiti teritorijalnog integriteta - ali samo Ukrajine. Da je naše pitanje teritorijalnog integriteta isto kao ukrajinsko, oni to sve sigurno znaju, ali i dan danas govore da to nije isto", rekao je Dačić.

On je rekao da sledeće nedelje posle 10 godina pregovora i srpskog zahteva Srbija će pristupiti Asocijaciji zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN).

"Konačno su se sve zemlje složile da Srbija pristupi ASEAN-u to su veoma značajne i velike zemlje Indonezija, Malezija, Vijetnam, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Mjanmar i 4. septembra će u Džakarti biti svečano potpisivanje tog našeg pristupanja. Treba da tražimo mogućnosti za širenje našeg uticaja, možemo mnogo toga da iskoristimo", rekao je ministar.

image