Srbija i Balkan

Deco, srećan polazak u školu: Policija angažovana sve vreme trajanja nastave

Škole spremno dočekuju učenike, đake i škole će obezbeđivati policajci, a tokom školovanja posebna pažnja će se posvećivati negovanju ljudskih vrednosti, najavila je ranije ministarka Đukić Dejanović
Deco, srećan polazak u školu: Policija angažovana sve vreme trajanja nastaveGetty © Andreas Rentz/Getty Images

Oko 65.000 prvaka i 760.000 ostalih učenika osnovnih i srednjih škola danas će upisati novu školasku godinu.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da škole spremno dočekuju učenike, da će đake i škole obezbeđivati policajci i da će se tokom školovanja posebna pažnja posvećivati negovanju ljudskih vrednosti, te da će se ministarstvo truditi da vrati dostojanstvo prosvetnim radnicima.

Ona je svim učenicima prvog razreda osnovne škole čestitala polazak u školu i poželela puno uspeha u novoj školskoj godine svim đacima osnovnih i srednjih škola, kao i učiteljima, nastavnicima i svim zaposlenima.

"Učenjem prvih slova, pisanjem i čitanjem pravite prve korake na dugoj i uzbudljivoj stazi sticanja novih znanja. Ako vam se i učini da ovaj početak nije lak, moj savet je da budete odvažni, vredni, marljivi i istrajni. Uspeh i dobre ocene neće izostati", poručila je ona prvacima.

Ona je navela da je škola mesto gde se stiču novi drugovi i prijatelji i poželela učenicima da se uvek osećaju dobro u školi koju pohađaju.

"Pred vama je još jedna nastavna godina tokom koje ćete sticati nova znanja, veštine, ali i lična svojstva značajna za dalje školovanje i vašu budućnost. Na tom putu obrazovanja i vaspitanja, kao i do sada, imaćete najbolje saveznike u svojim nastavnicima koji će vam svakodnevno i dalje pružati bezrezervnu podršku", istakla je ministarka u pismu učenicima.

Ona je učenicima poručila da ne zaborave na poštenje, iskrenost, solidarnost, toleranciju i razumevanja, kao i značaj drugarstva.

"Poštujte svoje nastavnike, druge učenike u školi, imajte senzitivnosti za različitost, jer ćete tako pokazati da poštujete sebe", navela je ministarka.

Ona je istakla ulogu i značaj nastavnog osoblja.

"Na tom putu obrazovanja i vaspitanja, kao i do sada, imaćete najbolje saveznike u svojim nastavnicima koji će vam svakodnevno i dalje pružati bezrezervnu podršku. Oni na svakom času i vannastavnoj aktivnosti osluškuju vaše afinitete sa željom da u svakom od vas probude skrivena interesovanja i razvijaju vaše potencijale radujući se svakom vašem uspehu", navela je ministarka.

Istovremeno, ona se zahvalila svim zaposlenima u obrazovnom sistemu na angažovanosti i poručila im da je uverena da će i ovu školsku godinu uspešno da realizuju.

Tematska nedelja pred đacima, prvi čas kod razrednog

Direktor OŠ "Gavrilo Princip" Miloš Tasić izjavio je danas povodom početka nove školske godine da će prva školska nedelja biti tematska i istakao da će teme razgovora biti bazirane na razvijanju vrlina i moralnih vrednosti kod učenika.

Tasić je za Tanjug rekao da će prvi čas održati razredne starešine i dodao da će ceo nastavni dan biti posvećen uvodu učenika u ono što će uslediti u narednih nekoliko nedelja.

"Ono što je specifično i drugačije u odnosu na prethodne godine jeste da će ovaj 1. septembar biti malo drugačiji. Prvi čas će učenici imati sa razrednim starešinom, ne samo prvi čas, ceo dan će biti posvećen priči i uvodu učenika onome što će uslediti u narednih par nedelja i nastavnim danima koji će uslediti od ponedeljka", izjavio je Tasić.

Govoreći o prvoj školskoj nedelji koja će biti tematska, Tasić je istakao da je sa stručnim saradnicima OŠ "Gavrilo Princip" već napravljen plan i program rada sa učenicima u toj nedelji, a teme razgovora biće bazirane na razvijanju vrlina i moralnih vrednosti kod učenika.

"Sa stručnim saradnicima naše škole već je napravljen plan i program rada sa učenicima u toj tematskoj nedelji. Uglavnom će to biti teme i razgovori bazirani na razvijanju vrlina, moralnih vrednosti kod naših učenika. Različite su teme, potrudićemo se da sve obradimo i da do svakog učenika dopremo", rekao je on.

Na pitanje koliki odziv učenika očekuje za izborni predmet "Vrline i vrednosti kao kompas života", odgovara da će se raditi ankete sa učenicima kroz koje će se ispitati njihova zainteresovanost za ovaj predmet i dodao da očekuje veliki odziv.

"Očekujem da će biti veliki broj učenika na tom predmetu i ja na to gledam kao na nastavak ove nedelje kroz celu školsku godinu, gde će se na časovima realizovati teme vezane za samu empatiju i razvijanje empatije i morala kod samih učenika", naglasio je Tasić.

MUP: Deca bezbedna, u "Ribnikaru" devet policajaca

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Željko Brkić izjavio je da su na početku nove školske godine deca bezbedna.

"Deca treba da se posvete učenju i onome čemu škola i boravak u školi služe, da otvore svoje umove i da intelektualno napreduju. Mi ćemo, sa naše strane, uraditi sve da takav ambijent i sačuvamo", rekao je Brkić za Tanjug.

On je naveo i da su uprave škola postale svesnije bezbednosnih problema i izazova, te da će određeni broj njih uvesti video-nadzor i ograditi školska dvorišta.

Govoreći o prvom danu škole, Brkić je rekao da će danas u svim školama u Srbiji biti prisutni policajci pre, tokom trajanja i nakon završetka nastave.

"Svi načelnici policijskih stanica i komandiri policijskih ispostava su napravili konkretne, pojedinačne planove za svaku pojedinačnu školu. To znači da će svaki policijski službenik imati jasno definisane, konkretne zadatke", naveo je Brkić.

Precizirao je da će svaki policajac biti u obavezi da ostvari kontakt sa dežurnim nastavnikom, kao i da će imati zadatke na šta treba da obrati pažnju u samoj školi, za vreme velikog odmora, ali i nakon završetka nastave.

Kada je reč o OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, državni sekretar MUP-a je naveo da će od danas u obe smene biti prisutna četiri policijska službenika opšte nadležnosti, tri policijska službenika saobraćajne policije i dva policijska službenika kriminalističke policije.

Istakao je da MUP ima dovoljan broj policijskih službenika za obezbeđivanje škola u celoj Srbiji.

"Ne dovodi se u pitanje naše angažovanje. Mi smo već sada spremni za početak školske godine. Jasno smo definisali obime angažovanja za svaku pojedinačnu školu. Imaćemo policijske službenike sve vreme trajanja nastave i to ni na koji način neće poremetiti naše redovno funkcionisanje", poručio je Brkić.

On je dodao da je sprovedena obuka za 5.800 policijskih službenika i 200 oficira policije kako bi oni na najbolji način komunicirali sa decom i zaposlenima u školi, kao i da bi prepoznali bezbednosne rizike koji se mogu pojaviti i na njih odreagovali na adekvatan način.

Naveo je da će učenici osnovnih škola, u okviru projekta "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo", imati posebne časove kako bi se povećalo njihovo poverenje u policiju.

Učenici od 1. do 4. razreda će imati jedan školski čas posvećen sadržaju koji se odnosi na bezbednost dece u saobraćaju i u vanrednim situacijama, dok će učenici od 5. do 8. razreda, u trajanju od 90 minuta, imati čas tokom kog će se upoznati sa prevencijom vršnjačkog i digitalnog nasilja.

image