Srbija i Balkan

Beogradska gimnazija donela kodeks oblačenja: Ko prekrši, ocena manje iz vladanja

Kodeks odevanja, inače, postoji u sudovima, Narodnoj skupštini, Vladi Srbije, opštinama, državnim institucijama i gradskim preduzećima podrazumevaju prikladno i uredno oblačenje kako zaposlenih, tako i stranaka
Beogradska gimnazija donela kodeks oblačenja: Ko prekrši, ocena manje iz vladanja© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Gimnazijalci 13. beogradske gimnazije na Banovom Brdu od prvog septembra u školske prostorije neće moći da ulaze neprimereno obučeni.

Uprava gimnazije objavila je saopštenje na svom sajtu u kojima upozorava đake da povedu računa o zabranama koje se odnose na oblačenje.

"Zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke", navodi se.

Za one koji ne postupe po novim pravilima, slede kazne.

"U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odeveni, biće opomenuti. Posle dve opomene biće im umanjena ocena iz vladanja", dodaje se u obaveštenju.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović za RT Balkan kaže da čestita upravi 13. beogradske gimnazije na odluci.

"To je autonomija i pravo svake škole da odluči da li želi ili ne želi, i kakav model će odabrati. Smatram da je to dobar korak, pa hajde da sačekamo da prođe prvo polugodište kako bismo videli kakvi će biti rezultati i da li bi mogao da postane primer za druge škole u Srbiji", rekla je ministarka.

Vesna Jerotijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za RT Balkan ističe da formalno obrazovanje zahteva i formalno oblačenje.

"Neprikladno je doći u državnu instituciju u papučama, majicama na bratele, bermudama, kratkoj suknji. Školski odbor naše čačanske osnovne škole doneo je zabranu nošenja pocepanih farmerki za učenike, ali se desi da majka deteta u istim takvim dođe na roditeljski sastanak ili individualni razgovor sa nastavnikom", navodi ona.

Jerotijevićeva kaže da devojčice više ne dolaze na nastavu sa napadnim nakitom, našminkane i dugim noktima.

"Sad je izgleda drugačija moda, više takvi primeri nisu uočljivi", objašnjava ona. 

Naša sagovornica je uverena da će pristojniji način oblačenja i sankcije za one koji prekrše pravila, sigurno uticati i na ponašanje dece i njihove odnose.

Podvlači da je u javni diskurs i medije pre toga potrebno uvesti red.

"Modne trendove diktiraju starlete i rijaliti učesnici. Neretko se dešava da neko bude izopšten jer nema određenu marku patika ili duksa, zato bi rešenje mogle da budu uniforme. Praksa je pokazala da deca to vole, a mogle bi da budu lepe i moderne, samo treba rešiti pitanje njihovog finansiranja", zaključuje ona.

Prve škole sa pravilima oblačenja u Beogradu

Jedne od prvih škola u Beogradu koje su uvele kodeks oblačenja su 14. beogradska gimnazija, u kojoj dozvoljavaju da učenici nose bermude sa nogavicama ispod kolena, za razliku od pocepanih farmerki koje su nepoželjne, kao i Medicinska škola gde je bivša direktorka Nada Trifković učenicima skrenula pažnju da se nalaze u školi, ne na estradnoj sceni.

"Vi se školujete za jednu od najodgovornijih profesija. Pirsing, nokti, silikoni, goli dekoltei i strukovi, pocepane farmerke, mini suknje, nisu nešto što vas kvalifikuje za diplomu ove škole. Da biste zaslužili poštovanje nastavnika, lekara i pacijenata, vi morate svojim ponašanjem, odgovornošću i izgledom doprineti tome! Dovoljno ste i mladi i lepi, a sa nama i obrazovani da vam ne trebaju trećerazredna oponašanja neuspelih. Vaša direktorka", poručila im je ona, a pismo je ubrzo postalo viralno.

Kodeks odevanja, inače, postoji u sudovima, Narodnoj skupštini, Vladi Srbije, opštinama, državnim institucijama i gradskim preduzećima podrazumevaju prikladno i uredno oblačenje kako zaposlenih, tako i stranaka.

image