Srbija i Balkan

Mitropolija crnogorsko-primorska: Gradonačelnik Cetinja ne odustaje, branićemo se

Koristeći zakonske mogućnosti branićemo svoju imovinu, a na nadležnim organima Prestonice, koje je gradonačelnik uveo u ovakvu situaciju, ostaje nemogući i, usuđujemo se reći, nečasni zadatak da osporava nespornu i vekovnu crkvenu imovinu", stoji u saopštenju Mitropolije
Mitropolija crnogorsko-primorska: Gradonačelnik Cetinja ne odustaje, branićemo sewww.globallookpress.com © Martin Siepmann/http://imagebroker.com/#/search/

Mitropolija crnogorsko primorska reagovala je danas na objavu gradonačelnika crnogorske prestonice Cetinje Nikole Đuraškovića "da su institucije Prestonice predale Osnovnom sudu u Cetinju tužbe kojima traže da se određena imovina Mitropolije upiše na državu i na Prestonicu".

"Gradonačelnik Cetinja očigledno ne odustaje od anticivilizacijskog i nepravednog odnosa prema Mitropoliji i njenoj imovini, potpuno ignorišući činjenicu da su narod i nadležne institucije Crne Gore o pitanju crkvene imovine već dali svoj sud, što se pokazalo i na primeru pokušaja otimanja crkve na Ćipuru, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

"Ovakvi potezi gradonačelnika, uvereni smo, služe samo u marketinške svrhe cetinjske lokalne samouprave i dokazivanja da se nalaze na 'pravovernoj' ideološkoj anticrkvenoj liniji. Sigurno je da ne služe vladavini prava niti interesima građana Cetinja i Crne Gore. Mitropolija crnogorsko-primorska će koristeći zakonske mogućnosti braniti svoju imovinu, a na nadležnim organima Prestonice, koje je gradonačelnik uveo u ovakvu situaciju, ostaje nemogući i, usuđujemo se reći, nečasni zadatak da osporava nespornu i vekovnu crkvenu imovinu", stoji u saopštenju Mitropolije.

Inače, prestonica Cetinje juče je predala Osnovnom sudu tužbu, kojom traže da seoska groblja u Građanima u Riječkoj nahiji, umesto na Srpsku pravoslavnu crkvu, budu upisana na državu, objavio je juče na Fejsbuku gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

"Osnovnom sudu danas smo predali tužbu za upis seoskih groblja u KO Građani u svojinu države, a pravo raspolaganja Prijestonice koja su upisana na SPC, odnosno Mitropoliju crnogorsko-primorsku. U saradnji sa meštanima i MZ sa teritorije Cetinja pripremamo pokretanje novih postupaka koji imaju za cilj upis svojine na državu i pravo raspolaganja Prijestonice Cetinje", napisao je Đurašković.

On je dodao "da su nekima usta puna patriotizma iako su decenijama bili u prilici da brane državnu imovinu i nijesu to učinili".

"A neko aktivno radi na povraćaju te imovine", zaključio je Đurašković.

image