Srbija i Balkan

Izložba "Tolstoj i Srbija" od sutra u Beogradu

Državni muzej Lava Tolstoja u Moskvi predstavlja izložbu "Tolstoj i Srbija" u Ruskom domu u Beogradu
Izložba "Tolstoj i Srbija" od sutra u Beogradu© Телеграм канал - Руски дом у Београду

Izložba posvećena 90. godišnjici od osnivanja Ruskog doma u Beogradu i 195. godišnjici od rođenja Lava Tolstoja biće svečano otvorena sutra, 7. septembra 2023. godine u 18 časova u Ruskom domu.

Izložba je nastala iz želje da se javnost upozna sa materijalima koji govore o vezama pisca sa Srbijom.

Jedna od tema izložbe biće roman "Ana Karenjina" i odraz srpskog pitanja u ovom delu. Postoji mišljenje da je Nikolaj Rajevski, koji je poginuo 20. avgusta 1876. godine kod srpskog mesta Adrovac, paradigma glavnog junaka romana Alekseja Vronskog. Da li je u ovim tvrdnjama ima i istine? Odgovor na to pitanje ponudiće izložba.

Povelja kojom se Lav Tolstoj imenuje za počasnog člana Srpske kraljevske akademije jedan je od eksponata vredan posebne pažnje.

Narodna biblioteka Srbije obezbedila je za izložbu godišnjak Srpske kraljevske akademije nauka za 1909. godinu, gde je naznačeno da je Lav Tolstoj izabran za počasnog člana Srpske kraljevske akademije nauka.

Zanimljive eksponate obezbedila je dr Irina Antanasijević, profesorka ruske književnosti na Univerzitetu u Beogradu. U pitanju su stripovi s početka 20. veka, rađeni po motivima dela Lava Tolstoja.

Veliko interesovanje za projekat pokazali su Narodno pozorište u Beogradu i Muzej pozorišne umetnosti Srbije. Za izložbu su ustupili plakate i programe, fotografije, rukopise scenarija za predstave po motivima dela Tolstoja.

Na izložbi će biti predstavljeni i eksponati koji su deo fonda Državnog muzeja Lava Tolstoja: fotografije, rukopisi, grafike, video hronike, knjige i audio snimak Tolstojevog glasa.

Državni muzej Lava Tolstoja izražava veliku zahvalnost Ruskom domu u Beogradu na pomoći u organizaciji i održavanju izložbe, Narodnom pozorištu u Beogradu na spremnosti da se odmah uključi u zajednički rad, Narodnoj biblioteci Srbije na ustupljenim knjigama i Muzeju pozorišne umetnosti Srbije na poverenim materijalima.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 7. oktobra 2023. godine. Ulaz je slobodan.

image