Srbija i Balkan

Dosije Iks srpskog Tvitera: Pokret slobodnih lingvista brani Vuka Karadžića od patrijarha Porfirija

Nakon što je patrijarh srpski Porfirije upozorio da se srpski jezik nalazi na udaru onih sila koje nastoje da ga promene i izvitopere, usledili su komentari da je ponovo pokazao zlo lice SPC
Dosije Iks srpskog Tvitera: Pokret slobodnih lingvista brani Vuka Karadžića od patrijarha Porfirija© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Porfirije izjavio je u nedelju na Vukovom saboru u Tršiću da je ukidanje slobode jezika prvi korak u ukidanju slobode svakog čoveka i da se srpski jezik danas nalazi na udaru onih sila koje nastoje da ga promene i izvitopere, saopštila je Informativna služba SPC.

Patrijarh je istakao da "sa zaprepašćenjem gledamo kako politički komesari jezičke revolucije šire svoju novu veru, svoj novogovor prividne korektnosti i lažne ravnopravnosti, nastojeći da živi jezik Vuka i Dositeja sabiju ili rastegnu u prokrustovske postelje svojih ideoloških i političkih ciljeva".

Vest kao smišljena za društvenu mrežu Iks, gde je "sloboda jezika" dostigla neslućene izraze na kojoj bi Vuk sigurno imao hiljade pratilaca da je samo imao prilike da na njoj podeli prikupljene narodne umotvorine. 

Nisam Vuk, al' volim da normiram

Ubrzo nakon što su se patrijarhove reči ovaplotile na Iksu, ispostavilo se da "slobodni građani" drugačije promišljaju slobodu nego patrijarh i da, prema njihovim načelima, SPC na slobodu govora - nema pravo.

"Prvo, SPC da ne uzima Vuka i Dositeja u usta, kao i danas, i tada je bila protiv njihovog rada. Drugo, ako izrazi 'monahinja' i 'igumanija' nisu izvitoperile srpski jezik, neće ni 'psihološkinja' i 'predsednica'", poručio je Aleksandar Radovanović, predsednik Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana (a gde su slobodne građanke?). 

Osim što je protiv Vuka i Dositeja očigledno i sam Radovanović, koji je odbacio slaganje subjekta i predikata u rečenici, on pošteno priznaje da nije previše stručan za materiju, ali da je ta reforma izdržala test vremena. 

"Nisam stručnjak za jezik, ali ne vidim nikakav problem u radu Vuka Karadžića.
Naročito što niko nije ni 150 godina od njegove reforme imao potrebu da tu nešto posebno menja", napisao je građanin Radovanović.

Rasprava se, Bogu hvala, od živog patrijarha preselila na počivšeg reformatora, za koga je korisnik Paarturnaks ocenio da je "zapravo bio neka varijanta današnjeg prvosrbijanca koji je smatrao da je tadašnji 'krug dvojke' kuga naroda".

Pitanja i komentari glupi, a tvit inteligentan

Da je moto "Nisam Vuk, al mogu da normiram" zvezda vodilja mnogim tviterašima, pokazao je još jedan korisnik Iksa, koji je u odgovoru na vest okačenu na portalu N1 poslao redigovanu verziju naslova.

"Patrijarh na Vukovom saboru: ponovo pokazao zlo lice SPC i ponovni pokušaj da se određenim građanima i građankama Srbije oduzme pravo da postoje", navodi se u dopunjenom izdanju. 

"Zamislite da neko kaže svjatjejšem Porfiriju da prestanu sveštenici da pričaju nerazumljivim crkvenim jezikom", poručila je novinarka Antonela Riha, na šta je stigao odgovor od korisnice sa imenom Tekla. 

One se ironično zapitala "otkud Patrijarhu uopšte pravo da priča o bilo čemu".

"Predložite vi da se sveštenicima zabrani da govore srpski. I privatno i javno. Šta ima da pričaju na srpskom kad imaju svoj 'crkveni jezik'! A šta se i švrćkaju po ulicama kad imaju crkvene porte! Nek tamo šetaju!", predložila je Tekla, što se dalje razvilo u raspravu. 

Novinarka je ocenila pitanja i komentare kao "glupe" i zapretila blokiranjem, na šta je usledio Teklin kontrapredlog.

"Eto ti ga sad. Pitanja i komentari glupi, a tvit inteligentan. Pročitajte tvit, možda odlučite i sebe da blokirate. Ja ću teško podneti vašu blokadu, al ću preživeti nekako", glasio je odgovor.

Istina je negde tamo 

Da patrijarh ima pametnija posla sugerisao je i novinar Boban Karović.

"Toliko tema i problema, kako unutar, tako i van SPC, o kojima Porfi može i treba da govori...

Porfi: Srpski jezik na udaru, žele da ga izvitopere", napisao je Karović.

Na apele patrijarha za odbranu jezika "kao osnovnog ljudskog prava" reagovao je i Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

"Otkud tu sad ljudska prava? Zar to nije nametnuo Zapad u nameri da uništi naše tradicionalne vrednosti? Zar nije Vuk po nagovoru Bečkog dvora uništio srpski jezik da nas odvoji od Rusije?", "zapitao" se Međak, začinivši sve u stilu Dosijea Iks. Jer, istina je negde tamo.  

I najzad, kao što je sumirao jedan od učesnika Iks debate, "Vuk je sa dobrom zamišlju otišao predaleko". 

Lajk ako mislite da Vuk nije jedini. 

image