Srbija i Balkan

Lideri DF-a: Milo Đukanović pokazao da nije zainteresovan za rešavanje političke krize

Predsednica skupštine pozvala je predstavnike stranaka na dijalog, a razmatra se i bezbednost u Crnoj Gori
Lideri DF-a: Milo Đukanović pokazao da nije zainteresovan za rešavanje političke krizewww.globallookpress.com © Carsten Reisinger/imageBROKER.com

Sastanak predsednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović sa predstavnicima parlamentarnih partija, na kome bi trebalo da se razgovara o rešavanju političke i institucionalne krize u Crnoj Gori, počeo je u zgradi Skupštine.

Lideri Demokratskog fronta Andija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević napustili su sastanak samo nekoliko minuta nakon što je počeo. Oni su poručili su da se više neće odazivati pozivima na dijalog lidera parlamentarnih partija. javljaju "Vijesti".

Predsednik Pokreta za promene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da je Đukanović danas "odbio dijalog i poslao jasnu poruku - da nije zainteresovan za rešavanje političke krize".

"DF se ozbiljno pripremio, ja sam imao jedan predlog, ali danas je Đukanović, lider najjače opozicione partije, odbio dijalog i poslao jasnu poruku - da nije zainteresovan za rešavanje političke krize. Pošto nije došao ni on ni Konjević, ocenili smo da ne postoje uslovi da se ova priča nastavi", rekao je Medojević.

Dodao je da u DF-u mogu da konstatuju da je opozicija odbila politički dijalog i da ima neke druge planove i procene.

"Što se nas tiče, više nećemo pozivati opoziciju na dijalog, jer očigledno nemamo partnera za mirno i demokratsko rešavanje krize. DF ima svoje planove i ideje, ali partnere nemamo za rešavanje najtežih problema. Odgovornost za krah dijaloga biće locirana na Đukanoviću", rekao je Medojević.

Dodao je da "interes građana mora biti iznad pojedinačnih i partijskih interesa".

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević naveo je da je javnost imala priliku da se uveri da je DPS s partnerima "skliznula u ekstremizam i radikalizam".

"Ovo danas je samo nastavak sinoćnjeg protesta s kog se pretilo srpskom narodu isterivanjem, gde su se čule ksenofobne poruke. Ovo je i poruka našim evropskim partnerima koji su nas pozivali na razgovor. Đukanović je demonstrirao da ne želi razgovor i konsenzus", kazao je Knežević. 

Lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić takođe je ocenio da "opozicija ne želi dijalog".

"Mi imamo stabilnu većinu od 41 poslanika, Skupština može da funkcioniše. Opet ćemo, danas ili sutra, staviti u proceduru predlog za razrešenje Đukanovića, odnosno inicijativu o tome je li povredio Ustav. Trudićemo se da sednica koja će biti 22. ili 23. novembra ima za tačke ovaj predlog, te izbor sudija Ustavnog suda. Krenućemo napred jer mislimo da je to normalno. Izmene Zakona o predsedniku je napisao sam Đukanović svojim odbijanjem da Lekiću da mandat. Oni koji žele dogovor svedoče to konkretnim činjenjem", rekao je Mandić.

Na sastanak u Skupštini su došli lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević. Sastanak je napustio i lider Radničke partije Maksim Vučinić, koji je u poslaničkom klubu DF-a.

Nekoliko minuta nakon DF-a, sastanak su napustili i lideri Prave i Ujedinjene Crne Gore Marko Milačić i Goran Danilović.

Đurović je zakazala je sastanak sa predstavnicima parlamentarnih partija povodom političke situacije nastale nakon usvajanja Zakona o predsedniku, koji je šef države Milo Đukanović vratio na ponovno odlučivanje, izveštava portal "In4s".

Predsednica Skupštine Crne Gore pozvala je predstavnike stranaka na dijalog kako bi razgovarali o imenovanjima u pravosuđu, prvenstveno izboru sudija Ustavnog suda, kao i reformi izbornog zakonodavstva, ali i zato što jer smatra da je dovedena u pitanje i bezbednost u Crnoj Gori.

Sastanku sa Đurović prisustvuju potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, predsednik Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Albanske alternative Nik Đeljošaj, Force Genci Nimanbegu, Radničke partije Maksim Vučinić, Liberalne partije Andrija Popović, CIVIS-a Srđan Pavićević, Demosa Miodrag Lekić, Prave Crne Gore Marko Milačić, poslanik Demokrata Vladimir Martinović, poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša i poslanica Socijaldemokratke partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Lideri DF su se, neposrednopre početak sastanka izjavili da će se taj politički subjekt odazvati pozivu na parlamentarni dijalog, iako imaju određene sumnje u te pregovore.

Poslanica DPS Aleksanra Vuković najavila je da će se ova stranka takođe odazvati pozivu.

"DPS je sve vreme trajanje ove vlasti konstruktivno delovao i odazvaće se pozivu. Međutim imamo neku vrstu dubioze, posebno kada imate ustavoruštelje, kada se dogodi novembarski prevrat, kada je izglasan jedan kontra-zakon o predsedniku onda imate i odgovor koji ste imali večeras na crnogorskim ulicama", kazala je Vuković na sinoć održanom Okruglom stolu, preneo je portal RTCG.

Predstavnik FORCE Genci Nimanbegu ocenio je da će današnji dijalog biti obesmišljen.

"Obesmišljen je dijalog. Ne očekujem da će biti dogovora. Partije kalkulišu u odnosu na svoje interese koje stavljaju ispred opštih interesa", kazao je Nimanbegu i istakao da su vanredni parlamentarni izbori neophodni.

image