Srbija i Balkan

Crna Gora još nema ambasadora u Srbiji

Ambasada CG u Beogradu funkcioniše na nivou otpravnika poslova
Crna Gora još nema ambasadora u Srbiji

Pored Srbiije, kako je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, Crna Gora nema ambasadore ni u Albaniji, Argentini, Austriji, BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, SAD, Sloveniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Ujedinjenom Kraljevstvu. Na spisku država nalazi se i tzv. Kosovo budući da je Crna Gora među prvima priznala jednostrano proglašenu nezavisnost srpske južne pokrajine.

S druge strane, Crna Gora ima ambasadore u Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Severnoj Makedoniji, Turskoj i Ukrajini.

Ambasada Crne Gore u Beogradu funkcioniše na nivou otpravnika poslova i tu funkciju obavlja Ana Ražnatović.

Međutim, u pojedinim državama gde Crna Gora ima ambasadore u punom mandatu, crnogorskim državljanima nije lako da ostvare neka prava, npr. ne priznaju im se vozačke dozvole, preneo je portal RTCG.

Jedan od prvih poteza 42. crnogorske vlade premijera Zdravka Krivokapića bila je smena mnogobrojnih ambasadora iz vremena vladavine Mila Đukanovića i DPS-a. Međutim, Đukanović kao šef države, koji po ustavu postavlja i opoziva ambasadore, odbio je da da saglasnost za većinu ambasadora koje je predlagala vlada.

Situacija ni danas, skoro dve godine od imenovanja prve vlade bez DPS-a, nije mnogo drugačija.

image