Srbija i Balkan

Priprema za vanredne izbore: Predsednici opština podnose ostavke širom Srbije

Više predsednika opština danas je podnelo ostavke, a i gradonačelnik Beograda je izjavio da je izvesno da će izbori biti 17. decembra
Priprema za vanredne izbore: Predsednici opština podnose ostavke širom SrbijeGetty © Samuel Aranda

Više predsednika opština širom Srbije danas je podnelo ostavke, prenose beogradski mediji.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić podneo je ostavku, saznaje RT Balkan. To je učinila i gradonačelnica opštine Trstenik Milena Turk.

Isto je učinio i gradonačelnik Smedereva Jovan Beč. 

Kako navodi "Politika", Jovan Beč je potvrdio ovu informaciju, rekavši da je na pisarnici Gradske uprave upravo predao ostavku, ali nije želeo da komentariše svoju odluku.

U međuvremenu se pojavila i informacija da je i predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić podneo danas ostavku.

Sve ovo mogla bi da bude uvertira za raspisivanje lokalnih izbora u Srbiji, koje je sinoć najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pominjući već 17. decembar kao mogući datum.

Kako je kazao sinoć, "neki su za, neki protiv", kao i da "ne mislim da je to ključna tema, ali morate da poštujete opoziciju, šta god mislili o njihovom radu".

"Voleo bih više odgovornosti za državu kao 3. maja, kao juče, danas... Ali oni su rekli da država propada, da nam je ekonomija uništena, nisam saglasan i prihvatio sam njihovu ideju i mi smo spremni za izbore od 17. decembra. Tada mogu da budu. Biće zajedno i parlamentarni, pokrajinski, beogradski i u nekim opštinama", rekao je Vučić.

N1 saznaje, da je na sednici vlade održanoj danas, premijerka Ana Brnabić tražila od ministara i državnih sekretara da sve uredbe i propisi koje su u proceduri budu usvojeni do polovine oktobra, zato što će parlamentarni izbori biti održani 17. decembra.

Izbori i u Beogradu

Deo prozapadne opozicije zatražio je da do kraja godine budu održani vanredni parlamentarni izbori, ali i beogradski. Redovni lokalni izbori svakako je trebalo da budu održani sledeće godine, ali će izgleda i oni biti do kraja 2023.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da će narednih dana javnost biti obaveštena o konkretnim koracima kako će zakonska procedura za održavanje gradskih izbora biti ispunjena.

"Znaćete za par dana, ukoliko se bude dogovorilo da konačan datum izbora bude 17. decembra, a izvesno je da će to biti taj datum", kazao je Šapić.

image