Srbija i Balkan

Promenljivo, mestimično sa izborima: Da li Vučić blefira ili je ozbiljan u nameri da raspusti vladu

Odluka o mogućim vanrednim parlamentarnim i beogradskim izborima je u rukama Aleksandra Vučića, saglasni su sagovornici RT Balkan
Promenljivo, mestimično sa izborima: Da li Vučić blefira ili je ozbiljan u nameri da raspusti vladu© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Za 30 godina višepartijskog sistema u Srbiji, samo tri vlade su izdržale pun mandat. Iz raznih i političkih i objektivnih razloga, u Srbiji su vanredni izbori postali redovni.

Da li ćemo ići na rekonstrukciju vlade, pa na izbore ili odmah na izbore - videćemo, rekao je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i još jednom uzburkao političku scenu.

To je danas potvrdio i ministar odbrane Miloš Vučević rečima da nije isključeno da cela vlada podnese ostavku.

Nedavni tragični događaji, u kojima je u dve pucnjave živote izgubilo 17 ljudi, a ranjena 21 osoba uznemirili su javnost koja je zatražila da neko snosi odgovornost. Ministri su nekoliko sati nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" održali konferenciju za medije, ali te izjave nisu umirile uznemirene građane. 

Samo dva dana kasnije u Mladenovcu se dogodilo masovno ubistvo u kojem je U. B. (21) ubio osmoro ljudi, među kojima su takođe bila deca što je dodatno među građane unelo zebnju za bezbednost.

Već tada su se spominjale različite opcije kao odgovor vlasti na događaje, a usamljen potez bila je ostavka ministra Branka Ružića. Trećeg dana žalosti u popodnevnim satima Ružić je objavio da je pisanu ostavku poslao premijerki.

Tek što je prošla trodnevna žalost u Beogradu je održan protesni skup "Srbija protiv nasilja", na čije čelo su stali političari dela opozicije. Izneli su tri zahteva među kojima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i Ružića koji je u međuvremenu sam otišao sa funkcije.

Deo opozicije odgovor na svoje zahteve traži do petka, 12. maja za kada su najavili novi protest u Beogradu i blokadu mosta "Gazela". SNS je za 26. maj najavio veliki skup, takoreći kontramiting. Šta je rešenje novih uzavrelih nesuglasica i da li će biti održani vanredni izbori?

Vučićeva izjava o izborima je više usmerena na poruku da je on spreman za izbore ako opozicija to želi, nego na njegovu ozbiljnu nameru da izbori budu održani, kaže za RT Balkan analitičar Branko Radun.

"To je neka vrsta odgovora na protesnu šetnju i više je poruka, nego što mislim da će se izbori desiti sad. Vrlo je verovatno da će se desiti krajem godine, ali moguće je da se nešto desi, pa da se održe i ranije", kaže Radun.

On ne vidi razloge da izlazak na birališta bude održan sada, te da iako su tragični događaji potresli Srbiju, ne smatra da to treba da izazove prevremene izbore. Napominje da se nažalost priča sa protestom zbog stradale dece pretvorila u opozicioni skup. 

Od 27. maja kada će biti održana Skupština SNS-a, naš sagovornik očekuje da će vladajuća stranka poslati poruku jedinstva koja se odnosi na nju i partije okupljene oko nje, pre svega zbog problema i izazova u vezi sa Kosovom i Metohijom, sukobom u Ukrajini i njegovim posledicama, a onda i zbog nedavnih tragičnih događaja.

"To može biti i početak nove političke priče sa Pokretom za državu koji Vučić najavljuje. Taj skup treba da pokaže snagu vladajuće stranke i da se nisu uplašili opozicije i opozicionih skupova", kaže Radun.

On smatra da će Zapad u jednom momentu staviti vlast pred izbor da li da prihvate francusko-nemački predlog sporazuma za KiM ili da ga ne prihvate, tj. da ga potpišu što bi moglo da bude povod za izbore. 

"Tu vlast može da kaže - idemo na izbore, pa da se vidi jasan stav stranaka oko tog plana, to bi mogao da bude referendum o tome", navodi Radun.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za RT Blakan da raspisivanje izbora zavisi od političke odluke, ali ne vidi da postoje objektivni razlozi za tako nešto.

"Nema krize vlasti, nema krize vlade, nema sukoba a nema ni nezadovoljstva na ulici", kaže naš sagovornik.

Napominje da je isuviše toga nepoznato da bi mogli da se izvedu precizni zaključci, ali nije nemoguće da se dogode vanredni izbori kao praktično rešenje.

"Nakon 27. maja ćemo svakako znati više", napominje Stanković podsećajući da će tada biti održana vanredna sednica Skupštine SNS-a.

Dodaje da spominjanje vanrednih izbora nije retkost u Srbiji, te da su redovni izbori retki, a vanredni su pravilo.

"Kod nas postoji fenomen redovnih vanrednih izbora. To je taktičko nadmudrivanje političkih subjekata i pokušaj da se u javnom mnjenju ostvari dobar politički rezultat", zaključuje Stanković.

Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da i vlast i opozicija nisu hteli da propuste priliku da ove tragične događaje politizuju, makar iz pijeteta prema žrtvama.

"Mislim da je vlast, baš zato što je vlast, trebalo da pokaže više uzdržanosti, iako nisam bio oduševljen ni najavom skupa opozicije dan nakon dana žalosti. Najavom kontramitinga SNS-a za 26. maj se samo nepotrebno doliva ulje na vatru", ocenjuje naš sagovornik.

Vukadinović napominje da je tužno što je trebalo da ove tragedije ujedine naciju u bolu i tuzi i u naporima i želji da se te nesreće ne ponove, a da je to poslužilo kao jabuka razdora i nove političke obračune.

"Izbori su i pre najavljivani za kraj godine, pa tema izbora nije direktno povezana sa ovim događajima. Oni su svakako bolje rešenje od sukoba na ulicama koji lebde u vazduhu", ocenjuje Vukadinović.

Vučić stalno najavljuje izbore, a onda tu odluku odlaže, napominje Vukadinović i dodaje da se izborima "stalno zvecka".

"On preti izborima jer zna da deo opozicije uopšte nije oduševljen idejom izlaska na izbore iako to neće javno da priznaju. Mislim da ni vlasti ne odgovaraju preterano izbori u ovom trenutku, zato mislim da i ako bude, ne verujem da će ih biti neposredno", napominje on.

Održavanje prevremenih predsedničkih izbora u ovom trenutku nije realno. Parlamentarni izbori su svakako najavljeni ili samo rekonstrukcija na pola mandata vlade, kada bi premijersku poziciju trebalo da preuzme Vučević. U pitanje se dovode samo beogradski izbori, čije održavanje je Vučić obećao na sastanku sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom.

Meteorološkim rečnikom rečeno, vreme u Srbiji je nestabilno, promenljivo i mestimično sa izborima na svim nivoima.

image