Srbija i Balkan

Radoičić priznao organizaciju otpora na severu KiM: Morali smo da pokušamo da branimo slobodu naroda

Advokat Milana Radoičića Goran Petronijević za medije je rekao da njegov branjenik nije ranjen u Banjskoj i demantovao da se leči na VMA, što je deo medija danima spekulisao
Radoičić priznao organizaciju otpora na severu KiM: Morali smo da pokušamo da branimo slobodu naroda© ATA Images

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević pročitao je danas saopštenje nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste u kojem je naveo da je zajedno sa sunarodnicima došao u Banjsku na KiM, kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora teroru režima Aljbina Kurtija.

Advokat je pročitao saopštenje u kojem Radoičić priznaje da je samoinicijativno, bez konsultovanja sa bilo kim iz državne strukture Srbije, odlučio i organizovao postavljanje barikada, koje su za cilj imale pružanje mirnog otpora prištinskom režimu.

Naveo je i da o tome nisu bile obaveštene vlasti u Beogradu i da nije imao nikakvu pomoć odatle.

U saopštenju se dalje navodi da je kao rodoljub i Srbin sa KiM, rođen u Peći, smatrao da je to njegova dužnost, obavestivši pri tome, kako je rekao, "progonitelje srpskog naroda" da je obavio sve logističke pripreme za odbranu srpskog naroda od okupatora, kao i da to nema veze sa njegovim ranijim političkim angažovanjem.

"Nakon što je narod u više navrata pružao otpor teroru Kurtijevog režima, zbog povinovanja političkim razlozima smirivanja situacije smo se u više navrata povlačili bez ostvarenog vidljivog rezultata, jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će KFOR i međunarodna zajednica preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda", naveo je Radoičić, ističući:

"Ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranja uslova za pregovore, već kao slabost."

Dodao je da je rezultat toga, svakodnevno pojačavanje aktivnosti Kurtijevih snaga, koje su nelegalno okupirale sever Kosova i Metohije, u vidu upucavanja, prebijanja civila, bezrazložnog hapšenja, demonstracije sile i zastrašivanja srpskog naroda.

"Jednostavno, sve ove metode otpora koje su do sada primenjivane nisu dale nikakvo poboljšanje života srpskog naroda, već, naprotiv, povećanje brutalnosti Kurtijevog režima. U takvoj atmosferi sam se odlučio za ovaj čin jer su Kosovo i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su deo moje države - Republike Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namerom da se Kosovo i Metohija od Srba potpuno očisti", ukazao je Radoičić.

Naglasio je da su zato bili primorani da pokušaju da zaustave proganjanje srpskog naroda i da zaštite živote porodica sugrađana. Istovremeno, kazao je, cilj je bio da skrenu pažnju prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod više neće trpeti.

"Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj sa obe strane u kom su poginula naša trojica drugova, heroja koji su svoj život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije. Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljana. Neka bude svima jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu sopstvenog naroda", istakao je Radoičić.

On je još jednom naglasio da njegov povratak na sever Kosova i Metohije, 24. septembra 2023. godine nije imao nikakve veze sa njegovim prethodnim političkim angažmanom u okviru Srpske liste.

"Takođe, ovim putem obaveštavam javnost da pozivim neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste. Spreman sam da se u vezi sa ovim događajima odazovem pozivu nadležnih organa Republike Srbije. Živela Srbija", naveo je Radoičić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Petronijević je za medije rekao da njegov branjenik nije ranjen u Banjskoj i demantovao da se leči na VMA, što je deo medija (prozapadnih) danima spekulisao. 

Takođe, Petronijević je istakao da smatra da su Srbi morali da pruže otpor, a kao nelegalne strukture okarakterisao je "neke druge", a ne Srbe na severu.

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević izjavio je danas da smatra da nema potrebe njegovom štićeniku da nadležni organi postavljaju pitanja, ali ako ga budu zvali odazvaće se pozivu.

"Na severu borave specijalne jedinice tzv. kosovske policije koje nelegalno tamo borave, a u skladu sa rezolucijom 1244. A ako je neko nelegalno tamo, to su oni kao i neke paravojne formacije. Mislim da na strani Radoičića nema odgovornosti, da li će to smatrati organi Srbije ostaje da se vidi. Oni su došli u svoju zemlju i u svoju kuću", rekao je Petronijević ističući:

"Smatram da nema razloga da branim Radoičića, treba braniti srpski narod na KiM, mnogo Milana Radoičića ima dole."  

Advokat je saopštio i da kosovski policajac nije stradao od metka već od eksplozije, za razliku od srpskih mladića koji su upucani.

"Neka saznanja idu ka tome da trojica nisu na regularan način stradala već da su nakon predaje streljani, a drugi da je ranjen pa overen. Tragovi toga mogu da se nađu sa dobrom analizom, ali prištinski organi to ne dozvoljavaju. To je jedna ozbiljna sumnja da se nešto ozbiljno tu krije. Moja sumnja može ići u tom pravcu", rekao je on na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, nastojaćemo da dođemo do istine.

"Nedostatak istine i dovodi do sukoba, zato se vi, mediji, držite proverenih stvari", poručio je on.

image