Srbija i Balkan

Grabovac: Parlamentarna skupština BiH da raspravlja o zločinima nad Srbima u Mrkonjić Gradu i Posavini

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 Srba, njih 753 bili su civili, od kojih 14 dece i 240 žena
Grabovac: Parlamentarna skupština BiH da raspravlja o zločinima nad Srbima u Mrkonjić Gradu i Posavini© РТ Балкан/Јелена Марковић

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama treba da zahtevaju da se u parlamentu BiH vodi rasprava o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Mrkonjić Gradu i Posavini, ukazuje predsednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac.

"Neprihvatljivo je da ni nakon 28 godina niko od hrvatskih vojnih i političkih zvaničnika nije odgovarao za zločine počinjene nad Srbima u Mrkonjić Gradu i Posavini", rekao je Grabovac.

Grabovac je naglasio da postoje dokazi, iskazi svedoka, video zapisi, srpske masovne grobnice u Mrkonjić Gradu i ostalim zapadnokrajiškim opštinama.

"Najveću odgovornost za neprocesuiranje ovih ratnih zločina počinjenih nad Srbima snose Tužilaštvo i Sud BiH, u čiji rad porodice poginulih iz Republike Srpske nemaju poverenje", zaključio je Grabovac za Srnu.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vekovnih ognjišta proterale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih, njih 753 bili su civili, od kojih 14 dece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 telo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima bilo je 10 žena. U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tela.

Kada je reč o razaranju, samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procenjena je na 340 miliona evra.

U Mrkonjić Gradu sutra će biti obeleženo 28 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština u Republici Srpskoj.

Ovaj istorijski događaj od republičkog značaja biće obeležen u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

image