Srbija i Balkan

Vučević s komandantom NATO Mančom: Srbija neće ugrožavati mir

Ministar odbrane razgovarao je s admiralom Alijanse o situaciji na KiM i položaju Srba u južnoj pokrajini, te bezbednosnom izazovima u regionima Zapadnog Balkana, Bliskog istoka, ali i podršci Srbije angažovanju Kfora u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244
Vučević s komandantom NATO Mančom: Srbija neće ugrožavati mir© Министарство одбране Републике Србије

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević preneo je komandantu Komande združenih snaga NATO-a u Napulju admiralu Stjuartu Manču zabrinutost zbog događaja i položaja srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i iskazao uverenje da će se nastaviti pregovori o normalizaciji odnosa.

Takođe, naglasio je da je za srpsku stranu eskalacija nasilja apsolutno neprihvatljiva i da je posvećena procesu dijaloga, kao jedinom načinu za mirno rešavanje svih pitanja iz političkog i tehničkog dijapazona.

Prema rečima ministra Vučevića, Srbija nikad nije povlačila poteze koji bi mogli da ugroze mir ili destabilizuju situaciju na terenu, niti će to raditi.

Dodao je da je važno da Kfor ima ključnu ulogu u obezbeđenju sigurnosti na Kosovu i Metohiji i izneo očekivanje da će misija nepristrasno i u skladu s dodeljenim mandatom uticati na sprečavanje budućih jednostranih akcija, koje dovode do degradacije bezbednosno osetljive situacije.

S tim u vezi je izrazio uverenje da će Komanda združenih snaga NATO-a u Napulju preduzeti mere kako bi se sprečile prištinske akcije i pogoršanje bezbednosne situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

Ministar Vučević se osvrnuo i na kontinuiranu kampanju Prištine i pojedinih svetskih medija, koja se prethodnih dana vodi protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti, odnosno pokreta i razmeštaja na teritoriji naše države, navodno usmerene prema Kosovu i Metohiji. Argumentovano je negirao takve navode i ukazao da je Vojska Srbije spremna da sve zadatke izvrši efikasno, transparentno, profesionalno i uspešno u slučaju potrebe.

"Srbija će učiniti sve da se u budućnosti ne desi takav scenario, dajući prednost dijalogu i uslovima za očuvanje mira", precizirao je Vučević.

Admiral Manč je pak rekao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te da prati situaciju i preduzima pažljive korake, pri čemu države članice šalju dodatne vojnike, kako bi Kfor mogao da nepristrasno izvršava zadatke u skladu s mandatom Ujedinjenih nacija, a radi očuvanja sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Podvukao je da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, što je, po njegovom mišljenju, jedini način za postizanje trajnog mira i stabilnosti za sve zajednice.

image