Srbija i Balkan

Borelj: Srbi da se vrate u institucije, ”Kosovo” da započne pregovore o ZSO

Obe strane treba da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija i huškačke retorike, rekao je visoki predstavnik EU
Borelj: Srbi da se vrate u institucije, ”Kosovo” da započne pregovore o ZSOwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Flashpic

Srbi treba odmah da se vrate u ”kosovske” institucije i nastave sa svojim dužnostima, poručio je predstavnik Evropske unije Žozep Borelj na odvojenim sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, javlja ”Kosovo onlajn”.

On je dodao da ”Kosovo” mora da uskladi svoje postupke u vezi sa registarskim tablicama sa prethodno potpisanim sporazumima i pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, bez daljeg odlaganja.

”Ove obaveze, preuzete u okviru dijaloga, ostaju važeće i obavezujuće”, rekao je Borelj i istakao da obe strane moraju konstruktivno da se angažuju, pokažu spremnost na kompromis i poštuju svoje obaveze, saopštila je pres služba Evropske unije.

Kako se navodi, cilj sastanaka je bio rešavanje kritičnih izazova u odnosima između ”Kosova” i Srbije, a razgovori su bili usredsređeni na pomoć stranama u pronalaženju hitno potrebnih rešenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu.

"Trenutno geopolitičko okruženje čini još imperativnijim prevazilaženje nasleđa prošlosti i uključivanje u značajne pregovore o onome što je stvarno važno za Kosovo, Srbiju, njihov narod i ceo region - a to je normalizacija odnosa između dve strane kao ključni činilac za napredak na njihovom evropskom putu", rekao je Borelj.

On je napomenuo da je važno uzdržati se od bilo kakvih jednostranih akcija i huškačke retorike.

"Uz rat u Ukrajini, Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je strana da to izbegnu za dobrobit vlastitog naroda, koji će najviše izgubiti ako se trenutno eskalirajuće ponašanje ne preokrene. Nemogućnost ispunjavanja obaveza i brze deeskalacije imaće štetne posledice pre svega na ljude na Kosovu i u Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera", zakljućio je visoki predstavnik EU.

image